38 įmonėms – ES investicijos sertifikatams gauti: vykdys arba plės tarptautinį eksportą

2020 03 19


Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) įvertino šalies įmonių projektus pagal priemonę „Expo sertifikatas LT", kuria siekiama finansavimo tarptautiniams sertifikatams. Teigiamai įvertinti 38 projektai. Jiems skiriamos Europos Sąjungos investicijos sudaro 1,25 mln. Eur. Planuojama, kad įgyti sertifikatai prisidės prie sklandaus įmonių produkcijos eksporto į užsienio šalių rinkas.

Sertifikatas – eksportui ir įmonės patikimumui

Tai buvo jau trečiasis ir paskutinis 2014–2020 metų ES finansinio periodo kvietimas pagal priemonę „Expo sertifikatas LT". LVPA vadovo Aurimo Pautieniaus-Želvio pastebėjimu, ši priemonė itin aktuali įmonėms, siekiančioms į užsienio rinką išvežti kokybiškas ir  tarptautinius standartus atitinkančias prekes. Produktų pranašumą įrodantys sertifikatai – nemenkas iššūkis, ypač mažoms ir vidutinio dydžio įmonėms. Privalu atlikti specialius bandymus ir tyrimus, nusimatyti sertifikuojamo gaminio transportavimo išlaidas.

„Visa tai turi įtakos eksportuojamų gaminių bei paslaugų galutinei kainai, kuri tampa nebe tokia patraukli. Taigi finansavimas pagal šią priemonę įmonėms yra svarbi pagalba įgyjant reikalingus sertifikatus. Šitai įrodo ir pateiktų projektų skaičius. Įgyti sertifikatai reiškia ne tik sklandesnę eksporto veiklą arba jos plėtrą, bet ir formuoja įmonės reputaciją", – sako A. Pautienius-Želvys.

Pasibaigus trečiajam kvietimui LVPA buvo pateiktos 43 projektų paraiškos. Iš jų 3 paraiškos vėliau buvo atsiimtos, o 2 atmestos, nes neatitiko reikalavimų arba nesurinko minimalaus naudos ir kokybės balų skaičiaus. Visus gautus projektus LVPA įvertino per 72 dienas.

Daugiausiai projektų paraiškų pateikta iš Vilniaus ir Kauno regionų – po 14 paraiškų. Iš Šiaulių regiono LVPA sulaukė 5 paraiškų. Kvietime taip pat dalyvavo Klaipėdos, Panevėžio, Utenos regionuose veikiančios įmonės.

Sertifikuoja ir modulinį namą, ir švaros prekes

Pastebima, kad trečiojo kvietimo metu atsirado naujų gaminių, kuriuos įmonės ketina sertifikuoti. Tai saulės moduliai, farmacijos preparatai,  žaislai, modulinis namas, įvairūs kosmetikos ir švaros produktai  – šampūnai, kremai, šveitikliai, prausikliai, dušo želė, dantų pasta, kvepalai, eteriniai aliejai, muilas ir kita. Tarp įmonių dažniausiai sertifikuojamų gaminių pateko LED šviestuvai, elektros prietaisai, apsaugos sistemos, durys, langai priekabos ir filtrai.

LVPA įvertinus projektus, išryškėjo ir sėkmingi pavyzdžiai, kai siekdamos teigiamų veiklos rezultatų, šalies įmonės pasitelkia net keletą ES investicinių priemonių. Viena tokių – įmonė „Millo Appliances", jau anksčiau teikusi projektą pagal priemonę, skatinančią mokslo ir verslo partnerystę.

„Šis klientas planuoja sertifikuoti individualiam naudojimui skirtą išmanųjį trintuvą. Pats trintuvas buvo sukurtas pagal kitą LVPA finansuojamą projektą „Vaisių ir daržovių trintuvo, pritaikyto masiniam naudojimui ir viešosioms erdvėms, prototipo sukūrimas", kurio metu buvo pasitelkta priemonė „Intelektas. Bendri mokslo–verslo projektai", – vertinimo metu išsiskyrusį atvejį pristato LVPA Verslo skatinimo projektų skyriaus vedėja Gintarė Kuncaitytė.

Naujų sertifikatų poreikis

Dažniausiai savo produkciją norinčios sertifikuoti įmonės pasirenka gaminių saugos reikalavimus užtikrinančius ETL ar UL sertifikatus. Taip pat siekiama įgyti Europos EN standartą arba gauti CE ženklo atitikties sertifikatą, patvirtinantį Europos kokybės reikalavimus. Tačiau atsiradus naujiems gaminiams, iškilo poreikis ir papildomiems sertifikatams.

„Įmonės kreipėsi ES investicijų tokiems sertifikatams kaip „Ecocert", kuris suteikiamas grožio priemonėms ir biokosmetikai. Taip pat siekiama gauti „COSMOS-standard" sertifikatą, kuriuo taip pat žymimi ekologiški kosmetikos gaminiai. Tuo tarpu, pavyzdžiui, FCC sertifikatas reikalingas radijo dažnio energiją skleidžiantiems ir JAV gaminamiems arba parduodamiems elektroniniams prietaisams. O „Security Grade 2" sertifikatu įmonės išreiškė poreikį sertifikuoti apsaugos sistemas", – tendencijas įvardija G. Kuncaitytė.

Įgyvendinusios projektus ir gavusios reikiamus sertifikatus, įmonės savo produkciją planuoja eksportuoti į tikslines rinkas, tarp jų – į Vokietiją, Švediją, Prancūziją, Norvegiją, Jungtinę Karalystę, JAV, Kanadą.

Šį pranešimą galite peržiūrėti ir tiesiogiai „BNS Spaudos centre".

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt