Tapus EBPO nare svarbu išlaikyti reformų tempą

2018 07 06

 

Lietuva turi kuo efektyviau išnaudoti pilnateisės narystės potencialą ir toliau nuosekliai įgyvendinti valstybei svarbias reformas bei užtikrinti jų tempą ir tęstinumą, sako ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Ketvirtadienį susitikęs su EBPO generalinio sekretoriaus Angelio Gurria vadovaujama delegacija jis aptarė tolesnius Lietuvos žingsnius įgyvendinant EBPO rekomendacijas ir dalyvavimą organizacijos veikloje.

„Lietuva sparčiais žingsniais pravėrė EBPO duris, tačiau po tokio spurto negalime užmigti ant laurų. Šiuo metu labai svarbu, kad vykdomos reformos, ypač valstybės valdomų įmonių, inovacijų ir IT srityse, būtų tęsiamos ir sėkmingai užbaigtos. Per rekordiškai trumpą laiką – trejus metus – baigtos derybos dėl narystės EBPO taip pat parodė, kad Lietuva sugeba greitai ir efektyviai įgyvendinti šalies ūkiui ir Lietuvos žmonėms naudingus pokyčius. Todėl turime pasinaudoti mums suteikta proga didinti mūsų ekonomikos konkurencingumą ir išlaikyti aukštus ekonomikos augimo tempus", – sako V. Sinkevičius.

Viena svarbiausių Ūkio ministerijos vykdomų reformų – inovacijų, kuriai žalią šviesą neseniai uždegė Seimas. Inovacijų reforma turėtų ženkliai pakeisti šalies inovacijų ekosistemą. Reforma mokslui ir verslui atvers platesnes bendradarbiavimo galimybes, o mokslo ir verslo projektų finansavimas taps efektyvesnis ir leis pritraukti daugiau investicijų.

Kita svarbi reforma – IT ūkio konsolidavimas, kuriai neseniai pritarė Vyriausybė. Pagal šią reformą Ūkio ministerija atsakinga už politikos formavimą valstybės paslaugų skaitmeninimo srityje. Konsolidacija leis tobulinti valstybės informacinių išteklių valdymo ir plėtros procesus valstybės lygmeniu ir sukurti bendrą valstybės įstaigų informacinių technologijų paslaugų valdymo biurą ir infrastruktūrą.

Ypač svarbu tobulinti darbuotojų skaitmeninius įgūdžius ir priimti tokius teisės aktus, kurie aiškiau ir paprasčiau reguliuotų skaitmeninių technologijų sritį. Tai leistų Lietuvoje įsikurti daugiau finansinių technologijų ir blockchain bendrovių, kurios kurtų naujas darbo vietas ir didintų verslo konkurencingumą.

Per susitikimą EBPO generalinis sekretorius A. Gurria pagyrė Lietuvą už veiksmingą, greitą ir sklandų stojimo į EBPO procesą ir sėkmingai įgyvendinamas ekonomines reformas. Taip pat buvo atkreiptas dėmesys į šiuo metu vykdomą inovacijų reformą, kuri prisidės sprendžiant valstybei aktualius ekonomikos iššūkius.

Siekdama narystės EBPO Lietuva nuo 2015 m. nuosekliai vykdė EBPO pateiktas rekomendacijas. Ypač daug nuveikta sutvarkant valstybės valdomų įmonių veiklą, didinant jų efektyvumą ir skaidrumą, depolitizuojant valdymo organus. Iš 118 valstybės valdomų įmonių liko 66, dalis iš jų bus toliau pertvarkomos ar likviduojamos. Tikimasi, kad padidėjęs valstybės valdomų įmonių efektyvumas ir veiklos skaidrumas turės teigiamą poveikį visai Lietuvos ekonomikai.

Įstojus į EBPO, valstybės valdomų įmonių reforma bus tęsiama, siekiant užtikrinti skaidresnę šių įmonių veiklą, efektyvesnį valdymą ir didesnę grąžą valstybei. Toliau bus stiprinamos valstybės nuosavybės funkcijos ir suteikiama daugiau galių Valdymo koordinavimo centrui, kuris koordinuoja politikos šioje srityje įgyvendinimą.

Lietuvos Seimas sutartį dėl Lietuvos narystės EBPO ratifikavo š. m. birželio 28 d. Šiandien Prancūzijos Vyriausybei deponavus prisijungimo prie EBPO konvencijos ratifikacinius raštus, Lietuva oficialiai tapo 36-ąja šios organizacijos nare.

 

Lietuvos Respublikos ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt