Lietuva ir Baltarusija pasirašė dvišalį ekonominį bendradarbiavimą stiprinantį protokolą

2015 11 12


Š. m. lapkričio 10 d. ūkio ministras Evaldas Gustas ir Baltarusijos ekonomikos ministras Vladimiras Zinovskis septynioliktojo dvišalės Lietuvos ir Baltarusijos prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos (TVK) posėdžio pabaigoje pasirašė protokolą, kuris paskatins dvišalį bendradarbiavimą investicijų, dvišalės prekybos, transporto, energetikos, žemės ūkio, aplinkosaugos, sienų apsaugos ir kitose srityse.

„Lietuvos ir Baltarusijos prekybiniai ir ekonominiai santykiai turi senas tradicijas. Baltarusija daugelį metų yra viena svarbiausių Lietuvos prekybos partnerių, su kuria bendradarbiaujama įvairiose ekonominėse srityse. Todėl septynioliktajame Lietuvos ir Baltarusijos prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje buvo aptarti darbai, pasidalinta idėjomis, nuomonėmis ir pasiūlymais, kaip stiprinti Lietuvos ir Baltarusijos ekonominį bendradarbiavimą ir plėtoti bendrus projektus“, – sakė ūkio ministras Evaldas Gustas.

Posėdyje daug dėmesio buvo skirta investicijų ir dvišalės prekybos klausimams. Abi pusės sutarė, kad būtina labiau plėtoti dvišalę prekybą, didinti jos mastą ir ieškoti naujų bendradarbiavimo būdų. Lietuvos ir Baltarusijos TVK teigiamai įvertino 2014 m. Mogiliove ir 2015 m. Marijampolėje vykusius Lietuvos ir Baltarusijos ekonomikos forumus, per kuriuos verslo atstovai pasidalijo patirtimi ir užmezgė abiem pusėms naudingus ryšius maisto, chemijos, popieriaus gamybos, lengvosios pramonės, gyvybės mokslų (biotechnologijų), inžinerijos pramonės, statybinių medžiagų, transporto ir logistikos, informacinių technologijų ir turizmo paslaugų srityse.

Per posėdį aptarti investicijų klausimai buvo susiję su Lietuvos investuotojų galimybėmis vykdyti projektus Baltarusijoje. Baltarusija pasiūlė Lietuvos investuotojams įsikurti bendrame Baltarusijos ir Kinijos industriniame parke „Didysis akmuo“, kuriame Lietuvos aukštųjų technologijų įmonės galėtų vykdyti savo veiklą. Lietuvos pusė buvo supažindinta su šio industrinio parko teikiamais pranašumais, mokesčių lengvatomis, investavimo galimybėmis. Per posėdį taip pat buvo kalbama, kaip pritraukti daugiau Baltarusijos investicijų į Lietuvą.

Kalbant apie aplinkosaugos klausimus, Lietuvos pusė išdėstė nuogąstavimus dėl to, kaip Baltarusija įgyvendina Espoo konvenciją, ir pareikalavo pateikti galutinės Poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos dokumentaciją, atsižvelgiant  į Espoo konvencijos nuostatas ir Espoo konvencijos šalių 6-tojo pasitarimo rekomendacijas. Taip pat Lietuva dar kartą paprašė Baltarusiją pakviesti Branduolinės saugos organizacijos TATENA branduolinių aikštelių įvertinimo misijos atstovus, kad įvertintų Astravo AE vietą branduolinės saugos ir aplinkosaugos aspektu.

Energetikos srityje Baltarusijai buvo pasiūlyta pasinaudoti Klaipėdos suskystintų dujų terminalo teikiamomis galimybėmis, kalbėta apie dujų tranzitą iš Lietuvos į Ukrainą per Baltarusijos teritoriją, tariamasi, kaip sėkmingai išnaudoti abiejose šalyse veikiančių naftotiekių ir dujotiekių pranašumus.

Transporto srityje kalbėta apie Lietuvos geležinkelių ir Klaipėdos uosto teikiamas galimybes krovinių tranzitui per Lietuvos teritoriją į Baltarusiją. Baltarusijos pusei pasiūlyta tęsti bendradarbiavimą gabenant krovinius konteineriniu traukiniu „Vikingas“ ir dėti pastangas plėsti šio traukinio paslaugomis suinteresuotų šalių geografiją siekiant dar labiau padidinti krovinių srautus įvairiomis kryptimis.

Žemės ūkio srityje pažymėtas suinteresuotumas aktyvinti bendradarbiavimą. Tai patvirtina šių metų sausio mėn. įvykęs pirmasis abiejų šalių žemės ūkio srities atstovų darbo grupės posėdis. Baltarusija išreiškė suinteresuotumą pritraukti Lietuvos įmonių investicijas į šios srities projektus.

Per posėdį taip pat buvo aptarti turizmo, sienų apsaugos klausimai, dalyvavimo Rytų partnerystės programoje perspektyvos, taip pat bendradarbiavimo vartotojų teisių apsaugos srityje klausimai.

Per posėdį nuspręsta, kad kitas aštuonioliktasis dvišalės Lietuvos ir Baltarusijos prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdis įvyks 2016 m. Lietuvoje.

LR Ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt