Praėjusiais metais koordinuojant Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui išgelbėti aštuoni žmonės (nuotraukos)

2015 01 08

 

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) nuolat budi ir yra pasirengęs bet kurią akimirką reaguoti į pranešimus, susijusius su paieškos ir gelbėjimo operacijomis bei teršimo incidentų  likvidavimu Baltijos jūroje, Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste ir Kuršių mariose. Pernai centras iš viso gavo 62 pranešimus, o reaguojant į juos buvo išgelbėti aštuoni žmonės.

 

Žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijos

Praėjusiais metais  Jūrų  gelbėjimo koordinavimo centras koordinavo 19  žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijų.  Penkių žmonių buvo ieškoma Kuršių mariose ir Klaipėdos uoste, 14 – Baltijos jūroje. Jų metu buvo išgelbėti 8 asmenys,  iš kurių penki  –   2014 m. žiemą ir pavasarį ant Kuršių marių aižėjančio ledo  žvejoję asmenys. 

 

Taršos incidentai

2014 m. JGKC reagavo į 3  pranešimus apie vandens taršos atvejus Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. Gauta informacija, koordinuojant JGKC, buvo perduota atsakingoms už teršalų likvidavimą tarnyboms. Buvo imtasi atitinkamų priemonių vandens taršos mastui nustatyti ir  taršai likviduoti. 

 

Kiti įvykiai

JGKC praėjusiais reagavo ir į 20 pranešimų su  prašymais suteikti pagalbą laivų įguloms ir keleiviams, sugedusiems laivams ir gaisrų juose arba suteikti  kitokią pagalbą Baltijos jūroje ir Kuršių mariose. Pasak  JGKC karių, koordinuojant centrui, įvairios nestandartinės ir komplikuotos situacijos buvo sėkmingai išspręstos.

 

Klaidingi signalai

JGKC taip pat gavo 22 klaidingus aliarmo signalus ir nelaimės pranešimus iš laivuose esančių radijo-elektroninių priemonių.  Kiekvienas toks gautas pranešimas buvo išaiškintas ir pripažintas kaip žmogaus ar techninė klaida.

Gelbėjimo tarnybų tarpusavio sąveika

Daugiausia pranešimų apie paieškos ir gelbėjimo įvykius JGKC gavo iš Bendrojo pagalbos centro (tel. Nr. 112), kiti pranešimai – iš Valstybinės sienos apsaugos tarnybos pakrančių apsaugos rinktinės (VSAT PAR), Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos dispečerinės, policijos, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ir užsienio šalių Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrų.  Lietuvos KJP Jūrų gelbėjimo koordinacinio centro esminė užduotis – organizuoti, efektyviai koordinuoti ir vadovauti įvairioms gelbėjimo ir taršos likvidavimo operacijoms, kurias dažniausiai atlieka kitos valstybinės institucijos ir tarnybos.

 

Bendrai su kitomis tarnybos atliekant operacijas pasitelkiami ir budintys Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparniai.

 

Siekiant gerinti institucijų tarpusavio veiksmus organizuojant paieškos ir gelbėjimo darbus rengiami  bendri pasitarimai. Taip pat organizuojami ir tarptautiniai susitikimai, tarp kurių ir Helsinkio Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisijos (angl. HELCOM), taip pat daugiašaliai susitikimai.  Jų metu siekiama tobulinti įvairių šalių jūrų gelbėjimo koordinavimo centrų sąveiką, aptariamas bendradarbiavimas, kt. aktualūs klausimai.

 

Pratybos ir mokymai

Jūros gelbėjimo koordinacinis centras rengia ir įvairias teorines ir praktines nacionalines ir tarptautines pratybas. Jomis siekiama užtikrinti, kad JGKC personalas būtų pasiruošęs reaguoti į paieškos ir gelbėjimo įvykius ir teršimo incidentus ir galėtų koordinuoti sąveiką tarp paieškos ir gelbėjimo ir teršimo incidentų darbus atliekančių tarnybų. 


Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro veikla

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Saugios laivybos įstatymu, žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus paieškos ir gelbėjimo rajone bei Kuršių mariose organizuoja, koordinuoja ir jiems vadovauja Lietuvos kariuomenė. Šiuos darbus Lietuvos kariuomenė organizuoja, koordinuoja ir jiems vadovauja per Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrą.

 

Lietuvos atsakomybei priskirtas paieškos ir gelbėjimo rajonas Baltijos jūroje ribojasi su kaimyninių valstybių – Latvijos, Rusijos (Kaliningrado srities) ir Švedijos paieškos ir gelbėjimo rajonais. Tolimiausias šio rajono taškas nuo Klaipėdos uosto vartų į Vakarus nutolęs 107 jūrmylės (198 km).


Daugiau informacijos apie Karinių jūrų pajėgų Jūros gelbėjimo koordinavimo centrą:
http://www.lietuvoskariuomene.lt/lt/kariuomenes_struktura/karines_juru_pajegos/padaliniai_344/juru_gelbejimo_koordinavimo_centras.html

 

 

 

 

 


KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJA
Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas
www.kam.lt

 

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt