Ūkio ministras E. Gustas: postūmis Kinijos ir Lietuvos prekybiniuose santykiuose

2014 06 16


Ūkio ministro Evaldo Gusto vadovaujama delegacija ir Lietuvos verslo atstovai dalyvavo Šanchajuje vykusioje apskritojo stalo diskusijoje su Kinijos verslininkais, besidominčiais investicijų galimybėmis Lietuvoje. Per diskusiją buvo pristatyta Lietuvos pažanga gerinant verslo aplinką, bendradarbiavimo potencialas ir galimybės. Susitikimu, kuriame dalyvavo per dešimt įvairiose srityse dirbančių Kinijos kompanijų, siekta paskatinti verslo partnerystę, Kinijos verslo atstovus supažindinti su investavimo ir eksporto galimybėmis, laisvosiomis ekonominėmis zonomis (LEZ).


„Lietuvos ir Kinijos ekonominis bendradarbiavimas dar nėra iki galo išvystytas ir turi dideles galimybes augti. Todėl diskusija buvo naudinga abiejų šalių verslininkams. Lietuvoje gerėja verslo klimatas ir investicinė aplinka, tad Kinijos verslininkai aktyviai domisi investavimo galimybėmis, o mūsų šalies verslo atstovai – eksporto rinkų plėtra“, – sakė E. Gustas.


Renginio metu Kauno LEZ valdymo bendrovė pasirašė ketinimų protokolus su maisto gamybos grupe „Tianjin Baodi Agri & Tech (Group) Co., Ltd.“ ir biotechnologijų kompanija „Zhejiang Several Billion Biological Technology Co. Ltd.“. Įmonės LEZ
teritorijoje planuoja steigti savo atstovybes.



Pasak ūkio ministro, tokių įmonių susidomėjimas Lietuva atveria didesnes galimybes pritraukti investicijų iš Kinijos, užmegzti aktyvesnius dvišalės prekybos ryšius. Realu, kad šis bendradarbiavimas galėtų išaugti ir „Baodi Group“ galėtų tapti Lietuvos mėsos produktų bendrovių produkcijos platintojais Kinijoje.


„Baodi Group“ veikla apima visą maisto tiekimo grandinę – nuo kiaulių ir kitų gyvulių auginimo iki skerdimo, šaldymo, perdirbimo ir tiekimo į rinką. Be to, šį kompanija gamina ir aukštos pridėtinės vertės gyvulinės kilmės vaistinius preparatus. Tai viena iš 100 didžiausių privačių Kinijos kompanijų.


Ūkio ministro delegacijos apsilankymas Kinijoje davė postūmį investicijų plėtrai. Kinijos kompanija „CAMCE Engineering Co“ (CAMCE) plės investicijas Kauno LEZ, kur ateityje turėtų būti organizuojama logistika ir Kinijos įmonės per Klaipėdos uostą galėtų pasiekti Europos Sąjungos (ES) rinką. CAMCE yra Kinijos „SINOMACH“ korporacijos, esančios „Global 500“ didžiausių pasaulio verslo kompanijų sąraše, dukterinė įmonė.


2013 m. balandžio mėn. Kauno LEZ ir CAMCE vadovybės pasirašytame bendradarbiavimo memorandume numatyta, kad CAMCE domisi galimybėmis prisidėti prie įvairiarūšio perkrovimo ir sandėliavimo terminalo komplekso, sudarančio dalį Kauno viešojo logistikos centro, statybos ir finansavimo. 2013 m. Kauno LEZ ir CAMCE susitarė derėtis dėl Kinijos verslo inkubatoriaus ir paslaugų centro įsteigimo Kauno LEZ. Ateityje Kauno LEZ planuojama įkurti Kinijos įmonių klasterį. CAMCE įsipareigojo platinti informaciją Kinijos įmonėms apie galimybę kurtis Kauno LEZ.


Per apsilankymą Kinijoje ūkio ministras susitiko su kompanijos „SEPCO III“ vadovais. „SEPCO III“ – tai profesionalus inžinerijos rangovas, savo veiklą vykdantis elektros energijos sektoriuje. Kompanijos verslo spektras apima anglimi, nafta, dujomis kūrenamas termines energijos jėgaines, taip pat vandens, saulės, vėjo ir biomasės energijos gamybą. „SEPCO III“ priima kompleksinius sprendimus dėl elektrinių, atlieka projektavimo, transportavimo, montavimo, paleidimo, eksploatavimo, įrangos tiekimo darbus. Per susitikimą  buvo kalbėta bendradarbiavimo užmezgimo ir plėtros klausimais, nagrinėtos galimybės, kaip su Kinijos kampanijomis užmegzti ryšiai galėtų prisidėti prie kai kurių šalies ūkio modernizavimo sričių. Pasak E. Gusto „SEPCO III“ investicijos Lietuvoje galėtų prisidėti prie elektros energijos sektoriaus modernizavimo ir diversifikavimo šalyje.

Per vizitą E. Gustas susitiko su Šanchajaus mokslo ir technologijų komisijos vadovybe, lankėsi Šanchajaus aukštųjų technologijų parke, Šanchajaus technologijų inovacijų centre  ir susitiko su Shendžen miesto mokslo ir technologijų parko vadovybe. Per susitikimus kalbėta bendradarbiavimo mokslo, inovacijų ir technologijų srityse klausimais.


Pasak ūkio ministro, Ūkio ministerija daug dėmesio skiria mokslo centrų optimizavimui ir technologijų parkų modernizavimui, inovacijų diegimui. Vizito metu gauta informacija bus naudinga plėtojant aukštąsias technologijas Lietuvoje, taip pat skatinant aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų kūrimą, didinant Lietuvos konkurencingumą.

„Dabartiniai Kinijos inovacijų diegimo rezultatai siekia 44 proc. ES lygio, bet atotrūkis mažėja, nes Kinija inovacijas vysto ir šį procesą tobulina sparčiau nei ES.  Kinijos išlaidos moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai nusileido tik JAV. Todėl mums itin svarbus bendradarbiavimas su Kinija, kuri Lietuvos inovatyvioms įmonėms gali tapti  augimo rinka“, – sakė ūkio ministras.

E. Gustas per vizitą susitiko su kompanijos „Huawei“ vadovais ir aptarė kompanijų tolesnius žingsnius plečiant veiklą ir investuojant Lietuvoje.

Pasak ūkio ministro, Europos regionas atlieka strateginį vaidmenį „Huawei“ įmonės plėtros planuose. „Huawei“ centras įsikūręs ir Lietuvoje. Jis teikia paslaugas ir įrangą Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriams. „Huawei“ centre Lietuvoje dirba apie 20 profesionalių darbuotojų. Centras bendradarbiauja ir su Lietuvos universitetais

Pirmasis „Huawei“ centras buvo įkurtas 2000 m. Švedijoje, Kistos mieste. Šiandien bendrovė Europoje turi jau 11 centrų, kuriuose dirba 800 darbuotojų.

Per vizitą Honkonge ūkio ministro vadovaujama delegacija susitiko su Honkongo finansų sekretoriumi Tsang Chun-wah, Honkongo komercijos ir ekonominio vystymo sekretoriumi Gregory So ir su Kam-leung Honkongo Prekybos vystymo tarybos vykdančiąją direktore Margaret Fong. Per susitikimus ūkio ministras pristatė Lietuvą kaip patrauklią ES šalį investiciniams projektams įgyvendinti ir pakvietė Honkongo įmones steigti Lietuvoje logistikos centrus. Taip pat E. Gustas pažymėjo, kad Lietuva yra suinteresuota gerinti dvišalius prekybinius santykius ir pasiūlyti Honkongui platų produktų ir paslaugų spektrą. Lietuva mato dideles galimybes eksportuoti maisto produktus, lazerių pramonės, baldų, technikos ir kitų sektorių produktus ir paslaugas.

Ūkio ministro vadovaujama delegacija dalyvavo Lietuvos prekybos rūmų Honkonge atidaryme. Pasak E. Gusto, Lietuvos prekybos rūmai Honkonge padės stiprinti šalių bendradarbiavimą ir teiks paramą verslo bendruomenėms plėtojant prekybinius ryšius.


Renginio metu RAZ grupė pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo su „Ten Pao“ kompanija, viena iš didžiausių elektronikos produktų tiekėjų Europos ir JAV rinkai. Honkongo kompanija numato įsteigti savo atstovybę Lietuvoje bei taip atverti vartus į Europos rinką.

Per vizitą E. Gustas atidarė Lietuvos turizmo pristatymo renginį, kurį organizavo Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos. Per renginį Honkongo turizmo specialistams buvo pristatytos Lietuvos turizmo galimybės Lietuvoje (aktyvus, kultūrinis, konferencijų ir verslo turizmas, spa), turizmo infrastruktūra ir unikalus Pasaulinio gintaro kelio projektas.

LR Ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt