Lietuvos kosmoso ekosistemai EKA pristatė naujas galimybes įsitvirtinti tarptautinėje kosmoso pramonėje

2021 11 19


Vilniuje dvi dienas vykusi
tarptautinė konferencija „ESA Industry Days on Optics, Photonics and Optical Communications" pirmasis tokio masto renginys Lietuvai tapus asocijuota Europos kosmoso agentūros (EKA) nare. Jis subūrė Lietuvos kosmoso industrijos įmones, Europos kosmoso agentūros atstovus bei kolegas iš Latvijos bei Suomijos.

Pagrindiniai renginio organizatoriai – Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) ir Europos kosmoso agentūra – į jį kvietė kosmoso srityje veiklą vykdančias Lietuvos aukštojo mokslo institucijas ir įmones, turinčias potencialo plėstis į tarptautines rinkas.

Pirmąją renginio dieną EKA atstovai išsamiai pristatė pirmąjį, išimtinai Lietuvos įmonėms bei mokslo ir studijų institucijoms skirtą RPA (angl. Requesting Party Activities) kvietimą, kuris startuoja lapkričio 22d. ir tęsis iki sausio 14 d.

Renginio dalyviai sužinojo ne tik apie galimas tematikas, bet ir gavo techninių pasiūlymų rašymo gaires bei informaciją apie kitas aktualiais sąlygas.

„Panašu, kad EKA lūkestis, jog įmonės kvietime dalyvaus kur kas geriau pasiruošusios, bus pateisintas.  Džiugu, jog įmonės labai aktyviai įsitraukė į šio kvietimo pristatymą, kėlė klausimus ir domėjosi patarimais, kaip parengti kokybiškesnes paraiškas, gauti finansavimą veiklų vykdymui ir kurti pridėtinę vertę kosmoso srityje ne tik Lietuvos, tačiau ir Europos kontekste", – pasakoja MITA, kurioje įsikūręs Lietuvos kosmoso biuras, atstovas Eigirdas Sarkanas. Jis atkreipia dėmesį, kad pagal šį kvietimą paraiškas gali teikti praktiškai visos organizacijos, kadangi, priklausomai nuo veiklos tipo, jis tinkamas nuo 1 iki 8 technologinės parengties lygio arba projektų koordinavimo reikalavimas numatytas konkrečiai įmonėms arba mokslo ir studijų institucijoms.

Vėliau vyko individualūs susitikimai su EKA atstovais. Jų metu įmonės turėjo galimybę prisistatyti ir išgirsti agentūros ekspertų nuomonę bei preliminarius vertinimus apie galimybes jas įgyvendinti idėjas per EKA programas.

Antroji konferencijos diena buvo skirta optikai, fotonikai ir optinių ryšių pramonei. Jos metu apžvelgtos kitos Europos kosmoso agentūros programos ir veiklos. Tarp jų – kosmoso saugos programa, TEC (angl. Technology, Engineering and Quality) veiklos apie optiką, optoelektroniką ir fotoniką bei ARTES (angl. Advanced Research in Telecommunications Systems) veikla, kuri yra orientuota į tai, kad investicijos į mokslinius tyrimus bei eksperimentinę plėtrą, susijusią su palydovais, jų duomenimis ar komunikacija, virstų komerciniais produktais ar paslaugomis.

Dar 2020 m. Lietuvos galimybių studijoje, kaip viena iš didžiausią vystymo potencialą kosmoso sektoriuje turinčių sričių, buvo įvardinta optika ir optoelektronika. Todėl renginio metu daug dėmesio buvo skirta „ScyLight" (Secure and Laser Communication Technology), kuri orientuota į lazerių technologijas, optinį ryšį, jų tyrimus bei plėtrą ir „SAGA" (Security and Cryptographic Mission) programoms. Suomijos asociacijos „Photonics Finlanda" atstovų patirtis fotonikos srityje buvo ypač aktuali įmonėms, kurios dar tik vertina savo galimybes vystyti veiklą kosmoso srityje.

Lietuvos kosmoso biuro atstovas E. Sarkanas tikisi, kad konferencijoje dalyvavusios įmonės įsitrauks į Lietuvos ir EKA kosmoso srities ekosistemą: „Lietuvos narystė Europos kosmoso agentūroje mūsų šalies įmonėms ir mokslininkams suteikia visiškai kitas galimybes vystyti globaliai kosmoso rinkai aktualias pažangias technologijas. EKA programų dalyvių tiesiogiai investuotas 1 euras sukuria ne mažiau kaip 3,5 euro vertės. Taigi, dalyvavimas pasirinktoje EKA programoje, suteikiančioje finansavimą pasirinktoms veikloms – tiesus ir aiškus kelias į aukštesnį konkurencingumą, tarptautinį bendradarbiavimą bei Lietuvos įsitvirtinimą tarptautinėje kosmoso pramonėje".

Proga susitikti su technologijų srityje dirbančia bendruomene ir aptarti galimas partnerystes pasinaudojo ir visai „švieži" kosmoso industrijos žaidėjai, ir tokie patyrę Lietuvos kosmoso verslo lyderiai kaip „Nano Avionics" ar „Geomatrix".

MITA primena, kad šią savaitę Lietuvos kosmoso technologijų įmonės „NanoAvionics", „Elsis Pro", „Geomatrix" ir „Black Swan Technologies" suvienijo jėgas ir įkūrė klasterį. Pasirinkę šį verslo modelį jie tikisi lengviau sudominti užsakovus iš multimilijardinės kosmoso technologijų rinkos. Skaičiuojama, kad 2020 metais jos vertė siekė 317 mlrd. eurų.

Šaltinis BNS

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt