Europos regionų komiteto plenarinėje sesijoje bus svarstomas ES biudžetas ir ekonomikos gaivinimo planai

2020 06 29


Per pirmąją mišrią plenarinę sesiją į asamblėją kreipsis už biudžetą, vidaus rinką, krizių valdymą, demokratiją ir demografiją atsakingi Europos Komisijos nariai.

Liepos 2 d. Europos regionų komiteto plenariniame posėdyje, kuris bus skirtas pandemijos keliamoms ekonominėms ir sveikatos srities problemoms, už ES biudžetą atsakingas Europos Komisijos narys Johannes Hahn su vietos ir regionų lygmens vadovais aptars Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo planą ir formuojamą ilgalaikį biudžetą. Trys kiti Europos Komisijos nariai taip pat nagrinės ES politinį atsaką į krizę ir atitinkamas politikos priemones: Komisijos pirmininkės pavaduotoja Dubravka Šuica aptars demokratijos ir demografijos klausimus, Komisijos narys Thierry Breton atsakys į klausimus apie vidaus rinką, o Komisijos narys Janez Lenarčič apžvelgs kai kuriuos ES krizių valdymo veiksmus.

Vietos ir regionų lygmens vadovai balsuos dėl rezoliucijos dėl ES ilgalaikio biudžeto – 2021–2027 m. daugiametės finansinės programos (DFP) ir Tvarios Europos investicijų plano, Europos Komisijos parengto žaliojo kurso investicinio ramsčio, kad iki 2050 m. ES būtų neutralizuotas anglies dioksido poveikis.

Europos regionų komiteto (RK) nariai, priklausantys šešioms frakcijoms, taip pat priims sprendimą dėl asamblėjos 2020–2025 m. politinių prioritetų. Vasario mėn. Komiteto pirmininku išrinktas Centrinės Makedonijos regiono gubernatorius Apostolos Tzitzikostas (EL / EPP) ta proga pabrėžė, kad rems „modernizuotą" Europos demokratiją, pastangas reaguoti į „esmines permainas", kurias lemia „šiuo metu vykstanti žalioji, skaitmeninė ir demografinė revoliucija", ir ES politiką, pavyzdžiui, sanglaudos politiką, kurios poveikis yra „stipriausiai jaučiamas regionų ir vietos lygmeniu".

Žaliasis kursas  ir būtinybė juo remtis rengiant vietos ir regionų ekonomikos gaivinimo planus bus nagrinėjami atskiroje diskusijoje.

Europos regionų komiteto nariai taip pat balsuos dėl aštuonių pranešimų, kuriuose pateikiamos vietos ir regionų valdžios institucijų rekomendacijos ES sprendimus priimančioms institucijoms. Kai kurias nuomones iš pradžių buvo numatyta priimti gegužės mėn. plenarinėje sesijoje, tačiau visoje ES įvedus judėjimo suvaržymus ji buvo atšaukta.

Dėl su sveikata susijusių apribojimų sesijoje fiziškai galės dalyvauti tik ribotas narių skaičius. Kiti dalyviai prisijungs internetu. Pradėjus rengti prie mišrios formos posėdžius taip pat bus pereita prie elektroninio balsavimo. Plenarinė sesija vyks tris dienas, o ne dvi dienas, kaip įprastai.

Prieš plenarinę sesiją, birželio 29 d., vyks RK biuro posėdis, kuriame artimiausiu laikotarpiu Europos Sąjungos Tarybai pirmininkausiančios trys valstybės pristatys savo bendrą darbotvarkę. Ambasadorius Michael Clauss atstovaus Vokietijai, kuri rotacijos tvarka pirmininkaus 2020 m. antrąjį pusmetį, ambasadorius Nuno Brito išdėstys Portugalijos prioritetus 2021 m. sausio–liepos mėn. laikotarpiu, o ambasadorius Iztok Jarc apžvelgs Slovėnijos tikslus per šešių mėnesių pirmininkavimo laikotarpį 2021 m. antrąjį pusmetį.

Šaltinis cor.europa.eu/lt

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt