Naujos taisyklės skatins vežėjus atsakingiau naudoti šalies geležinkelių tinklą

2020 04 14


article LTG statybos

Siekdama užtikrinti efektyvesnį geležinkelio infrastruktūros panaudojimą ir paskatinti geležinkelio vežėjų didesnį konkurencingumą už šalies viešosios geležinkelių infrastruktūros valdymą atsakinga bendrovė „Lietuvos geležinkelių infrastruktūra“ nuo šiol vadovausis naujomis užmokesčio už minimalųjį prieigos prie viešosios geležinkelių infrastruktūros paketą (MPP) ir užmokesčio už skirtus, bet nepanaudotus viešosios geležinkelių infrastruktūros pajėgumus apskaičiavimo ir mokėjimo taisyklėmis.

Atitinkamą nutarimą, perkeldama ir įgyvendindama Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2012/34/ES dėl bendros Europos geležinkelių erdvės, praėjusią savaitę patvirtino Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

„Infrastruktūros valdytojo užduotis - užtikrinti, kad Lietuva kuo geriau atitiktų mūsų šalies ir ES teisės aktus bei efektyviai išnaudotų pažangiausių Europos šalių geriausią patirtį. Šios taisyklės suteiks geležinkelių transporto paslaugų rinkos dalyviams daugiau aiškumo ir sudarys prielaidas dar efektyviau naudoti šalies geležinkelių infrastruktūrą“, – sako bendrovės „Lietuvos geležinkelių infrastruktūra“ generalinis direktorius Karolis Sankovski.

Naujose taisyklėse patikslinta užmokestį už minimalųjį prieigos paketą sudarančių įmokų tarifų dydžio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarka.

Taisyklės numato, kad apskaičiuodamas tarnybinio traukinių tvarkaraščio keleivių, bagažo ir krovinių įmokų tarifus, viešosios infrastruktūros valdytojas vertina visų vežėjų pateiktus vidutinius geležinkelio įmonių atitinkamo segmento faktinius duomenis, kurie apskaičiuojami svertinio vidurkio pagrindu.

Taisyklės reglamentuoja, kad viešosios geležinkelių infrastruktūros valdytojas priima sprendimus dėl užmokesčio už MPP dydžio, konkrečios geležinkelio vežėjo mokėtinos užmokesčio už MPP sumos, apskaičiuoja mokėtiną už MPP užmokestį.

Taisyklėse taip pat yra nustatyta užmokesčio už skirtus, bet nepanaudotus viešosios geležinkelių infrastruktūros pajėgumus tarifo apskaičiavimo ir mokėjimo tvarka. Ji sudarys prielaidas vežėjams atsakingiau planuoti ir tinkamai naudoti šalies geležinkelių infrastruktūrą.

Siekiant efektyviausio šalies geležinkelių infrastruktūros panaudojimo praėjusią savaitę susisiekimo ministro įsakymu buvo patvirtintos naujos pajėgumų skyrimo geležinkelių infrastruktūroje prioriteto taisyklės. Taisyklės numato, kad pajėgumai pirmiausia skiriami keleivių ir bagažo vežimo geležinkelių transportu paslaugoms teikti. Krovinių vežimo srityje pirmenybė teikiama europinėms kryptims – tarptautiniams pervežimams į ir iš kitų ES valstybių.

Šaltinis www.litrail.lt

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt