ESO prisideda prie investuotojų pritraukimo į Lietuvą – spartinamas prijungimas prie elektros skirstomojo tinklo

2019 10 09

 

Ne vienerius metus ESO paprastina ir gerina prijungimo prie elektros skirstomojo tinklo procedūras tiek gyventojams, tiek verslui. Bendrovė įvykdė naujus pirkimus, dėl kurių investuotojai Laisvosiose ekonominėse zonose galės būti prijungti prie elektros tinklo du kart greičiau – vietoj dvejų metų per vienerius.

ESO inicijavo Laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) ir pramonės parkų elektros galios poreikio analizę 2019-2023 metais. 2019 m. buvo Įvykdyti viešieji transformatorių tiekimo ilgalaikių sutarčių pirkimai, kurie leidžia transformatorius ESO gauti greičiau. Jei iki šiol, atėjus investuotojui į LEZ, jis buvo prijungiamas prie elektros skirstomojo tinklo per kelerius metus, nes daromi pirkimai ir procedūros užtrukdavo, nuo šiol, sutrumpinus pirkimų grandinę, jis bus prijungiamas per vienerius metus.

Investicijas planuojančios užsienio kapitalo įmonės LEZ teritorijose veiklą nori pradėti kuo greičiau, tačiau investuotojo elektros galios poreikiui užtikrinti reikalinga transformatorinių plėtra, kuri, įskaitant visas procedūras, įprastai trunka 2 metus. Sudarydami preliminarias sutartis, sutrumpinome pirkimų procedūrų trukmę, o tai leis sukurti palankesnes sąlygas investuotojų atėjimui į Lietuvą. Jie nuo šiol neužtruks kurdami darbo vietas ir prisidėdami prie šalies ekonominio augimo," – sako ESO Tinklų plėtros vadovas Ovidijus Martinonis.

Tokios nuolatinės Bendrovės specialistų pastangos nelieka nepastebėtos. Pasaulio banko 2018 m. sudarytame verslo sąlygų vertinimo reitinge „Doing Business 2019", Lietuva palypėjo aukštyn – į 26-ąją poziciją, kai dar prieš kelerius metus sąlygos verslui kurtis buvo vertinamos 55-a vieta.

Ties tuo ESO komanda nesustoja ir kartu su kitomis institucijomis dirba, kad prie elektros tinklo klientai būtų prisijungiami dar greičiau. Ypač tai aktualu pinigus į Lietuvos ekonomikos augimą investuojančiam užsienio verslui.

Kuriant patikimą ir elektros galios poreikius atitinkantį skirstomąjį tinklą, ESO planuoja iki 2023 m. investuoti ir į besiplečiančias Kauno, Marijampolės, Kėdainių, Šiaulių, Klaipėdos, Panevėžio ir Alytaus LEZ teritorijas bei pramonės parkus. Atlikti išankstiniai parengiamieji veiksmai leis investuotojams įsikurti palankesnėmis, lankstesnėmis ir spartesnėmis sąlygomis.

Per pastaruosius kelerius metus sujungta ne viena elektros įvedimo procedūra ir tai leido sutrumpinti elektros įvedimo terminus. Šiuo metu verslo klientų objektai prie skirstymo tinko prijungiami vidutiniškai per 34 kalendorines dienas, privatūs – per 25 dienas.

 

AB „Energijos skirstymo operatorius" (ESO)

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt