3D spausdintuvais kuriamas jūrų uosto modelis

2019 07 26


Jaunieji robotų kūrėjai jau ne vieną mėnesį pluša prie inovatyvaus projekto, kuris jiems tapo tikru iššūkiu. VšĮ "Tavo robotas" entuziastai kuria analogų šalyje neturintį 3D uosto logistikos žaidimą.

Kiekviena žaidimui reikalinga detalė yra spausdinama 3D spausdintuvais, jaunuoliai laboratorijose patys kuria visus valdiklius, elektronikos įrenginius, mikrokompiuterius, valdymo pultus, wi-fi bangomis valdomus elementus, kurie bus naudojami logistikos žaidime. Žaidimo kūrėjai sako, kad šį naują produktą galima vadinti ir draugišku aplinkai, nes visos detalės 3D spausdintuvais yra gaminamos iš kukurūzų krakmolo medžiagos (PLA), kuri nėra kenksminga aplinkai.

"Su šiais jaunaisiais robotų kūrėjais susipažinome pernai Klaipėdos mokslo ir technologijų parke vykusiame hakatone INDUSTRY 4.0. Tąkart mus sužavėjo šios komandos ambicija 3D spausdintuvu atspausdinti konteinerių krovos įrenginio bei jį papildančios autonominės mašinos modelį. Labai džiaugiamės, kad būtent šie inovatoriai ėmėsi ir iššūkio sukurti 3D uosto logistikos žaidimą, kuris žaidimo dalyviams leis patiems krauti krovinius iš laivų, tuos krovinius gabenti geležinkeliu. Kol kas nenorime išduoti, kokie kroviniai bus kraunami, tačiau galime patikinti, kad jų bus galima ir pasikrauti, ir paragauti", – pasakojo Dalia Gun, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Rinkodaros skyriaus vadovė.

3D spausdinimas yra inovatyvus daiktų gamybos būdas, leidžiantis kompiuterinį modelį paversti realiu daiktu. Visas detales, reikalingas žaidimui, robotikos specialistai kuria savo laboratorijose – naudojamos lydyto nusodinimo modeliavimo (Fused Deposition Modeling) ir stereolitografijos metodai. Stereolitografinis 3D spausdinimas pasižymi tikslumu, juo išgaunamos labai organiškos formos, spausdinamų objektų paviršiai būna labai kokybiški bei lygūs. Prie 3D logistikos žaidimo modelio kūrimo ištisas paras darbuojasi 7 jaunuoliai. Detales spausdina 12 3D spausdintuvų.

"Visi mus žino kaip robotų kūrėjus ir gamintojus, todėl tokio pobūdžio projektas mums tikrai tapo išbandymu ir iššūkiu. Tai daugiakompleksis darbas, kur susipina ir robotika, ir programavimas, ir mechanika, ir menai – juk norime, kad žaidimas ne tik sklandžiai veiktų, bet ir būtų patrauklus. Daugiausia laiko truko šio modelio suprojektavimas, reikiamų detalių gamyba, šiuo metu deriname visus mechanizmus, kad žaidimas vyktų be trukdžių", – sakė VšĮ "Tavo robotas" įkūrėjas Eivanas Maksvytis, prieš kurį laiką grįžęs iš Švedijos ir Šilutėje įkūręs mokomąją robotikos laboratoriją. Už tai Eivanas pernai buvo pagerbtas LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamuose Globalios Lietuvos apdovanojimuose.

Šis jaunųjų robotikos entuziastų sukurtas 3D uosto logistikos žaidimas plačiajai visuomenei bus pristatytas per Jūros šventę, šeštadienį nuo 10 iki 20 val., skvere prie "Meridiano" laivo.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt