V. Sinkevičius: Kiniją domina ne tik lietuviškas pienas, bet ir lazeriai

2019 06 10

Kinija tapo svarbiausia Lietuvos prekybos partnere Azijoje, tačiau ekonominio bendradarbiavimo su šia valstybe potencialas galėtų plėtotis dar sparčiau. Kol kas Kinija, kaip eksporto rinka, labiausiai domisi Lietuvos maisto produktų gamintojai, tačiau Kinija galėtų tapti viena pagrindinių technologijų eksporto rinkų šalies įmonėms, sako Ningbo mieste vykstančioje Kinijos bei Centrinės ir Rytų Europos šalių investicijų ir prekybos parodoje dalyvaujantis ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

„Kiniją šalies verslas labai dažnai laiko rinka, į kurią galime eksportuoti tik duonos, pieno ar kitus maisto produktus. Visgi kinai vis labiau nori įsigyti ir pačių inovatyviausių technologijų produktų. Dalis Lietuvos inovacijų kūrėjų ir gamintojų Kinijos rinką jau atrado ir turi su šia rinka susijusios patirties. Dėl to šalies inovacijų kūrėjai ir inžinerinės pramonės bendrovės vis dažniau domisi mokia Kinija ir eksporto į ją galimybėmis", – teigia ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius.

Kinijos bei Centrinės ir Rytų Europos šalių investicijų ir prekybos parodoje didelis dėmesys skiriamas Lietuvos pramonės produkcijos pristatymui Kinijos rinkai. Vienas iš prioritetinių sektorių, sudarantis beveik 7 proc. bendro Lietuvos eksporto į Kiniją – aukštosios technologijos. Šiuo metu trys Lietuvos lazerių gamintojai („Šviesos konversija", „Ekspla" ir „Altechna") yra įsteigę savo atstovybes Kinijoje ir prekiauja savo produktais.

Kinijoje V. Sinkevičius taip pat susitiks su Kinijos prekybos ministerijos atstovais, dalyvaus Lietuvos investicijų, prekybos, turizmo, finansinių technologijų bei kitų dvišaliam bendradarbiavimui perspektyvių sektorių pristatymo forume, pasisakys Kinijos bei Centrinės ir Rytų Europos šalių investicijų skatinimo forume.

2018 m. Lietuvos ir Kinijos prekybos apyvarta išaugo 4,22 proc. ir pasiekė 1,044 mlrd. eurų. Lietuvos eksportas į Kiniją augo 5,52 proc. ir siekė 189 mln. eurų. Lietuva daugiausia eksportavo baldų ir jų dalių, medienos, lazerių ir kitų optinių įrenginių. Lietuviškos kilmės produktų eksportas į Kiniją augo 7,86 proc. ir pasiekė 141 mln. eurų.

2018 m. Lietuvos importas iš Kinijos išaugo 3,94 proc. ir siekė 855 mln. eurų. Lietuva daugiausia importavo elektros mašinų ir įrenginių, mašinų ir mechaninių įrenginių, baldų, transporto priemonių.

2018 m. Kinijos investicijos Lietuvoje sudarė 9,52 mln. eurų (37 vieta). Lietuvos tiesioginės investicijos Kinijoje siekė 44,51 mln. eurų (12 vieta).

 

Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt