ES ir Rytų partnerystės šalys bendradarbiaus transporto srityje

2019 06 10

 

Liuksemburge žengiamas svarbus žingsnis stiprinant Europos Sąjungos (ES) ir Rytų partnerystės šalių – Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos – bendradarbiavimą transporto ir logistikos srityje. ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdžio metu pasirašyta bendra ES ir Rytų partnerystės šalių bendradarbiavimo deklaracija, kurios tikslas – stiprinti kelių eismo saugą ir gerinti šalių transporto jungtis, įgyvendinti prioritetinius išplėsto transeuropinio transporto tinklo TEN-T projektus.

„Mūsų Rytų partneriai šiandien susiduria su panašiais iššūkiais, kokius Lietuva ir daugelis kitų Vidurio ir Rytų Europos šalių patyrė prieš tapdamos ES narėmis 2004-ais, 2007-ais ir 2013-ais metais. Kiekviena ES valstybė narė turi savą sėkmės istoriją, o Lietuvos sėkmės istorija – kelių eismo saugos srityje. Per pastaruosius 20 metų, su draugiška Europos pagalba, aukų per metus keliuose skaičių sumažinome 80 proc. Mūsų pačių patirtis leidžia suprasti permainų sudėtingumą, todėl Lietuva išlieka stipriu ambicingos ir į rezultatus orientuotos Rytų partnerystės politikos rėmėju", – sako deklaracijos pasirašyme dalyvaujantis Lietuvos susisiekimo viceministras Ričardas Degutis.

Svarbiu Europos kaimynystės laimėjimu deklaracijoje įvardinami Europos Komisijos reglamentu nustatyti orientaciniai TEN-T tinklo išplėtimo į Rytų šalis partneres žemėlapiai. Jų pagrindu Rytų partnerystės šalyse numatoma nustatyti prioritetinius išplėsto TEN-T pagrindinio tinklo projektus ir siekti sukurti techninės pagalbos priemonę, reikalingą šiems projektams rengti ir įgyvendinti. Tai padės gerinti transporto ir logistikos jungtis bei asmenų ir prekių judėjimo galimybes visos Europos transporto erdvėje.

Patvirtinta deklaracija šalys taip pat pripažįsta, kad TEN-T politikoje Rytų šalims partnerėms tenka svarbus vaidmuo platesniame Europos ir Azijos jungčių kontekste, visų pirma skatinant vykdyti kokybiškos infrastruktūros ir daugiarūšio transporto jungčių projektus, kurie būtų tvarūs ekonominiu, fiskaliniu, aplinkosaugos ir socialiniu atžvilgiu ir atitiktų gero valdymo taisykles.

Didelis dėmesys deklaracijoje skiriamas kelių eismo saugai. Šalys įsipareigoja siekti įsteigti regioninę Rytų partnerystės kelių eismo saugos observatoriją, kuri teiktų analitinę paramą, skirtą padėti koreguoti nacionalinę kelių eismo saugos politiką, strategijas ir metinius veiksmų planus. Taip norima pašalinti konkrečius trūkumus ir pagerinti kelių eismo saugą Rytų partnerystės šalyse.

„Gerinant kelių infrastruktūrą ir jos eismo saugos priemones, ne mažesnę reikšmę turi ir kova su korupcija, geresnis teisinis reglamentavimas, visuomenės švietimas. Norime pasidalinti savo patirtimi su Rytų šalimis partnerėmis, todėl imamės iniciatyvos šių metų lapkričio mėnesį surengti Vilniuje ES ir Rytų partnerystės šalių transporto darbo grupės susitikimą, kurio metu pristatysime mūsų transporto sektorių ir aptarsime tolesnio bendradarbiavimo galimybes", – sako viceministras R. Degutis.

 

LR Susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt