Į Izraelį išvykusios Lietuvos įmonės tikisi inovacijų eksporto proveržio

2019 01 30

 

Sausio 28-29 d. Lietuvos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio atsakomąjį vizitą į Izraelį lydi „Verslios Lietuvos" organizuojama verslo misija ir pirmasis Lietuvos-Izraelio inovacijų forumas. Daugiau nei 20 šalies verslininkų tikisi užmegzti santykius skaitmeninių technologijų, kibernetinio saugumo ir gyvybės mokslų srityse.

Premjero delegacijos sudėtyje dalyvaujantis ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius sako, kad vizito metu Lietuva tikisi aktyvaus dialogo inovacijų politikos srityje. „Izraelis yra vienas iš inovacijų lyderių pasaulyje, o Lietuva – sparčiai besivystantis regioninis inovacijų centras, todėl pagrindinis Lietuvos tikslas yra su partneriais Izraelyje rasti naujų mokslo rezultatais ir inovacijomis grindžiamų bendradarbiavimo galimybių", – sako V. Sinkevičius.

Didžioji dalis į Izraelį išvykusių Lietuvos verslininkų ieško bendradarbiavimo galimybių telekomunikacijų, finansinių technologijų, kibernetinio saugumo, kompiuterių ir mobiliųjų įrenginių žaidimų, aplikacijų, didžiųjų duomenų, virtualios ir papildytosios realybės, „blockchain" technologijų srityse. Verslumą ir eksportą skatinančios agentūros „Versli Lietuva" vadovė Daina Kleponė IT paslaugas išskiria kaip vieną iš perspektyviausių eksporto krypčių.

„Siekiame skatinti kuo spartesnį aukštųjų technologijų eksporto prieaugį, nes tik eksportuodami inovacijas ir aukštą pridėtinę vertę turinčius produktus bei paslaugas galime tikėtis stiprinti šalies ekonomiką. Turime išnaudoti Lietuvos privalumus – aukšto lygio skaitmeninių technologijų įgūdžius, gausią ir augančią IT profesionalų bendruomenę, gerai išvystytą ryšių ir telekomunikacijų infrastruktūrą. Izraelio verslininkai jau žino, kad esame stiprūs gyvybės mokslų srityje, dabar norime atskleisti sugebėjimus ir IT srityje", – sako D. Kleponė.

„Verslios Lietuvos" analitikų duomenimis, 2018 m. sausio-rugsėjo mėnesiais lietuviškos kilmės prekių eksporto į Izraelį vertė siekė 28,5 mln. eurų. Iš jų daugiausia eksportuota farmacijos produktų (17,6 proc. viso lietuviškos kilmės prekių eksporto), baldų (14,8 proc.), įvairių maisto produktų (12,2 proc.), medienos ir jos dirbinių (10,3 proc.), optikos, fotografijos, kinematografijos, matavimo, kontrolės, medicinos, chirurgijos prietaisų (9 proc.).

Palyginti su ankstesniu laikotarpiu, pernai per devynis mėnesius paslaugų eksportas į Izraelį ūgtelėjo 52 proc. iki 18,7 mln. eurų. Šis augimas labiausiai susijęs su IT, transporto ir kitų verslo paslaugų eksporto didėjimu. Daugiausia 2018 m. sausį-rugsėjį eksportuota IT paslaugų (37 proc. viso paslaugų eksporto) ir kelionių paslaugų (27,1 proc.).

D. Kleponė pabrėžia, kad Izraelis yra pavyzdys ir sparčiai augančiai Lietuvos startuolių ekosistemai. „Izraelyje yra gerai išplėtotas investuotojų, privataus kapitalo fondų tinklas ir daugybė akseleravimo programų, kurios gali padėti vystytis ankstyvosios stadijos startuoliams. Lietuvos startuoliams dalyvavimas šiose programose yra atviras, taigi mūsų startuoliai, turintys plėtros potencialą užsienio rinkoms, turėtų ryžtis tai išnaudoti", – sako D. Kleponė.

Lietuvos-Izraelio inovacijų forume Lietuvos verslininkai turės galimybę užmegzti ryšius su daugiau nei 40 Izraelio įmonių atstovų. Vizito metu verslo delegacijos dalyviai lankysis inovacijas skatinančioje agentūroje „Israel Innovation Authority", viena didžiausių kibernetinio saugumo renginių pasaulyje „CyberTech Tel Aviv". „Verslios Lietuvos" organizuojamoje misijoje dalyvauja šių Lietuvos įmonių ir organizacijų atstovai: „TeleSoftas", „Teso LT", „SneakyBox", „Adeo Web", „Cujo Ai Baltic", „Inta", Lietuvos-Izraelio prekybos rūmai, Vilniaus universitetas, Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacija ir kt.


VšĮ "Versli Lietuva"

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt