„Linava“ ragina Mobilumo paketo svarstymą nukelti kitai kadencijai

2019 01 21

 

Nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava" išsiuntė laiškus Europos Parlamento (EP) Transporto (TRAN) komiteto koordinatoriams, Mobilumo Paketo (MP) pasiūlymų pranešėjams ir šešėliniams pranešėjams, taip pat Lietuvos atstovams EP, ragindami nukelti Mobilumo paketo svarstymą kitai EP kadencijai.

Laiške Lietuvos atstovams EP „Linava" prašė pastarųjų, kad jie susisiektų su jų politinės grupės EP TRAN komiteto koordinatoriais ir paprašytų to paties – nukelti svarstymus kitai EP kadencijai. Tokiais veiksmais „Linava" tęsia lobistinę veiklą prieš EP svarstomą Mobilumo paketą.

Kaip žinoma, 2019 m. sausio 10 d. Transporto komitetas atmetė du iš trijų „Mobilumo paketo" pasiūlymus. Visi trys teisės aktų projektai (dėl komandiravimo taikymo, darbo ir poilsio laiko bei patekimo į ES rinką taisyklių) yra labai nenaudingi Lietuvai, o ypač nepalankus – būtent priimtasis pasiūlymas dėl patekimo į ES rinką taisyklių, kuriuo numatomas periodiškas vilkiko grąžinimas į įmonės registracijos šalį.

Prieš balsavimą daugiau kaip 600 Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Rumunijos, Vengrijos, Kroatijos ir Slovėnijos vežėjų bei verslo atstovų susirinko prie Europos Parlamento Briuselyje protestuodami prieš Europos Parlamento Transporto komitete svarstytą „Mobilumo paketą". Nuo pat ankstyvo ryto vyko demonstracija ir prie Europos Komisijos, į kurią protestuojantys vežėjai suvažiavo su vilkikais. Protesto išvakarėse dalyvaujančių šalių vežėjų ir verslo atstovai pasirašė deklaracija, reikalaudami atmesti Europos Parlamento Transporto komiteto balsavimui pateiktus „Mobilumo paketo" pasiūlymus. Deklaracijoje taip pat teigiama, kad „Mobilumo paketas" Europos Sąjungoje sukurs sienas tarp valstybių narių ir iškreips konkurenciją tarp skirtingose ES narėse įsisteigusių transporto įmonių. Pabrėžiama, kad siūlomais sprendimais siekiama reformuoti ES transporto rinkos veikimą, tačiau tai daroma, įvedant naujus suvaržymus ir diskriminuojant rinkos dalyvius. Su deklaracija galite susipažinti čia: https://freetransport.eu/deklaracija/

„Mobilumo Paketas" sprendimų priėmėjų visuomet traktuotas kaip nedalomas teisės aktų rinkinys, todėl atmetus vieną iš pasiūlymų bet kurio kito priėmimas ar tolesnis svarstymas turėtų būti negalimas. Tačiau „Linavos" laiške EP nariams apgailestaujama, kad net ir atmetus du iš trijų teisės aktų projektus, ir toliau ieškoma būdų bet kokia kaina priimti „Mobilumo paketą" dar šio Europos Parlamento kadencijos metu.

Sausio 21 d. planuojamas Transporto komiteto koordinatorių susitikimas, kuriame tikimasi priimti sprendimą dėl „Mobilumo paketo" svarstymo. Tarp galimų scenarijų įvardijama ir persvarstymas Transporto komitete, ir netgi balsavimas plenarinėje sesijoje tik už TRAN komitete patvirtintą pasiūlymą.

„Asociacija LINAVA yra labai susirūpinusi dėl galimai nepalankios „Mobilumo paketo" svarstymo eigos ir projektuojamų didžiulį neigiamą poveikį turėsiančių skubotų politinių sprendimų", - rašoma asociacijos laiške. Atsižvelgiant į tai EP nariai prašomi pagal galimybes susisiekti su savo politinės grupės TRAN komiteto koordinatoriumi ir paprašyti nukelti „Mobilumo paketo" svarstymą į kitą Europos Parlamento kadenciją, siekiant konstruktyvaus sprendimo, kuris nediskriminuotų ES periferinių valstybių, jų vežėjų, vairuotojų ir pramonės.

 

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt