Žvejo diena Klaipėdoje

2016 05 24


Artėja 2016 m. birželis – vasaros švenčių pradžia Klaipėdoje. Viena tokių švenčių, Tarptautinė Žvejo Diena, vyks birželio mėnesio 24 – 26 dienomis. Ši šventė nuo šių metų įtraukta į tradicinių renginių sąrašą Klaipėdos mieste.

Trumpai priminsime, kad tarptautinę žvejo dieną minėti buvo nuspręsta 1984 metais Tarptautinėje žvejybos sureguliavimo ir plėtojimo konferencijoje Romoje. Pasirinkta ir konkreti diena – birželio 27 – oji. Ši data siejama su žvejų globėjo šv. Petro vardadieniu,
2015 m. birželio mėnesio 27 – 28 dienomis pirmą kartą Klaipėdoje, atgavus Lietuvai nepriklausomybę, buvo minima Tarptautinė žvejo diena. Šios dienos minėjimas parodė, kad klaipėdiečiai ir Klaipėdos miesto svečiai nėra abejingi žvejo profesijai, žuvininkystės kultūrai, tradicijų išsaugojimui ir tuo labiau žuvies ruošimo ir valgymo ypatumais.
Nuo neatmenamų laikų, kai dauguma Klaipėdos gyventojų buvo žvejai, o pagrindinis jų verslas buvo žvejyba, mieste šurmuliuodavo žuvies mugės. Šiose mugėse žvejai prekiaudavo savo pačių pagauta bei šviežiai rūkyta, sūdyta, marinuota žuvimi, kurios kvapas sužadindavo ne vieno praeivio apetitą. Bėgant laikui žvejų mažėjo, tačiau jiems ir jų profesijai atminti skiriami renginiai Klaipėdoje, o vienas iš jų – Tarptautinė Žvejo Diena.
Šiais metais bus siekiama, plačiau pristatyti žuvininkystės sektorių, kuris jungia visus pamario ir pajūrio žvejus, nes jų pagrindinis verslas žuvininkystė. Šią idėją palaiko ir Klaipėdos miesto savivaldybė, kuri kviečia ir ragina tiek jaunus, tiek senolius prisiminti šviežios ir tikros Baltijos jūros žuvies skonį.
Tarptautinė Žvejo Diena tampa tradiciniu vasaros renginiu Lietuvos pajūryje, Klaipėdos mieste, į kurį užsuks ne vienas svečias. Vieni užsuks čia smagiai praleisti laiką, kiti pristatys naujus savo gaminius ir produkciją, o dar kiti prisimins praeitį suteikdami naujų žinių aplinkiniams.  Tikimės, kad svečiai išsiveš bent po vieną grąžų prisiminimą iš Lietuvos pajūrio , Klaipėdos miesto, šios šventės.  Atsižvelgiant į tai pajūrio , pamario žvejų bendruomenės šiemet visiems svečiams siūlo „pasisemti“ naujų žinių apie žuvį ir iš jos pagamintą produkciją, kuri ne vienam praeiviui sužadins apetitą, o klaipėdiečiui senus vaikystės prisiminimus.
Anot žuvininkystės verslo asocijuotų struktūrų, žvejų mėgėjų bendruomenių, mes turime gražias ir ilgametes žuvininkystės tradicijas, turime kuo didžiuotis ir puoselėti.
Žvejai prisijungę prie „AuGink savo kraštą“ projekto, o prie jų prisijungę Lietuvos ūkininkai, verslininkai kartu augins savo kraštą. „AuGink savo kraštą“ – tai pilietinė iniciatyva, kuria siekiama atkreipti žmonių dėmesį į vietinės gamybos produktus. Visa tai, kas yra užauginama, pagaunama vandenyse ir pagaminama šalia kiekvieno iš mūsų. Vartodami vietos produktus mes padedame juos auginti, ruošti. Taip mes tarsi patys tampame šių produktų augintojais, ruošėjais. Kartu, visi, mes dalyvaujame didžiulėje ekosistemoje, kurios nariai vieni su kitais susiję daugiasluoksniais ryšiais – ekonominiais, socialiniais, kultūriniais. Todėl mes visi kartu auginame ne tik produktus – auginame bendruomenes, vietinę ekonomiką, tradicijų puoselėtojus, sveikus vaikus – t.y. mes auginame visą savo kraštą.
Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacija, Klaipėdos miesto, pajūrio, pamario žvejų bendruomenės visus klaipėdiečius ir Klaipėdos miesto svečius kviečia susitikti Klaipėdoje birželio mėnesio 24 – 26 dienomis Žvejų krantinėje, Kruizinių laivų terminale, Klaipėdos miesto viešose erdvėse, kur ne tik šauniai praleisite laiką, bet ir turėsite puikią progą „pagilinti“ savo žinias apie žveją, žuvį, jūrą ir Klaipėdos uostą, o daugeliui bus proga prisiminti jaunystę – pirmą meilę, pasimatymus prie jūros, pirmąsias palydas į reisą ir pirmąsias sutiktuves iš reiso.
Norinčius dalyvauti tarptautinės žvejo dienos mugėje informuojame, kad mus rasite tinklapyje www.zvejodiena.lt,;


 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt