JŪRŲ MUZIEJUS NULEIDO INAKRĄ KNYGŲ MUGĖJE

2016 02 25


 

Ketvirtadienį prasidedančioje Vilniaus knygų mugėje Lietuvos jūrų muziejus tikrai neketina nuskęsti. Jis drąsiai meta inkarą ketvirtadienį 15 val. startuodamas teatralizuotu Bruno Le Coutre atsiminimų knygos „Mano miestas Klaipėda. 1900-1939 metai“ pristatymu. Ši knyga, pasakojanti apie XIX-XX a. pr. Klaipėdos uostą ir laivyną, pernai buvo pripažinta gražiausia Klaipėdos knyga, o pirmasis jos tiražas buvo graibstyte išgraibstytas. Knygą į plačiuosius mugės renginius išlydės muziejaus istorikų komanda: direktorė Olga Žalienė, knygos vertėjas Romaldas Adomavičius ir sudarytojas Dainius Elertas. Šis pristatymas rengiamas kartu su Klaipėdos jaunimo teatro aktoriais, muzikinių improvizacijų dėka padėsiančiais nusikelti į ano meto uostamiestį.
Bruno le Coutre (1889-1972) giminė Klaipėdoje gyveno jau nuo XVIII a. pabaigos. Jo tėvas, dėdės ir broliai buvo laivų kapitonai. Pats autorius ilgą laiką dirbo žvejų, jūreivių bei uosto darbininkų gyvenamo Bomelsvitės priemiesčio mokyklos rektoriumi. 1953-1973 m. spausdino savo atsiminimus ir eiles Vokietijoje leistuose išeivių iš Klaipėdos krašto periodiniuose leidiniuose.
Bruno le Coutre atsiminimuose su meile ir nostalgija piešiamas tikroviškas XIX pabaigos – XX a. vidurio Klaipėdos miesto ir uosto vaizdas. Leidinio tikslas – perteikti ne tik istorinius faktus ir žinias, bet skaitytojams suteikti galimybę pažvelgti į uostamiestį naujai – atsiminimuose atgyjanti miesto kasdienybė leidžia susidaryti nepagražintą vaizdą apie to meto skirtingų miesto dalių socialines terpes bei gyvenimo būdus. Tokio vaizdingo ir tikslaus vientiso pasakojimo apie Klaipėdą iki šiol lietuvių kalba nebuvo.
Leidinys iliustruojamas Lietuvos jūrų muziejuje saugomomis istorinėmis fotografijomis.
Visas Knygų muges dienas joje plušės ir Lietuvos jūrų muziejaus edukatorių komanda. Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės Knygų šalies kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ kartu su muziejaus edukatoriais patys tapsite knygų apie vandenynų paslaptis kūrėjais. O tų knygų formos tikrai bus įvairios: tai ir keistenybių knyga – bestiariumas, vėjaknygės, padedančios išmokti jūrinių vėliavėlių abėcėlę ir net ... mazgaknygės.


Alfonso Mažūno nuotr.




Lietuvos Jūrų Muziejus

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt