SEB grupės analitikai: nerimo krepšys pilnėja

2016 02 10


SEB grupės ekonomistai šiandien Stokholme paskelbtoje pasaulio ekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook" sumažino JAV ir euro zonos šalių plėtros 2016 metais prognozę, bet kartu tikisi, kad šių šalių ekonomika augs ne lėčiau negu praėjusiais metais. Leidinyje pabrėžiama, kad Kinijos ekonomikos plėtros lėtėjimas, smarkiai atpigusi nafta ir mažėjantis polinkis rizikuoti finansų rinkose perspėja apie daug iššūkių atnešiančius metus. Naujausiomis analitikų prognozėmis žaliavinės „Brent" naftos kaina turėtų smarkiau padidėti tik metų pabaigoje, o jiems baigiantis kaina sieks 45 JAV dolerius už barelį.

JAV ekonomika šiais metais augs 2,4 proc., arba tiek pat, kiek ji didėjo praėjusiais metais. Dėl spartesnio darbo užmokesčio kilimo vidaus vartojimas ir 2016 metais bus svarbiausia ūkio varomoji jėga. Anot SEB grupės ekonomistų, nedarbo lygis JAV 2016 metų pabaigoje turėtų kristi žemiau natūralaus nedarbo lygio – iki 4,2 procento. Dėl to neišvengiamai didės kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas ir kils vidutinis darbo užmokestis. Eksporto padėtis yra ne tokia džiuginanti, nes JAV doleris ir toliau yra gana stiprus kitų valiutų atžvilgiu, o vienų svarbiausių pagamintos produkcijos pirkėjų – Kinijos, Meksikos ar Kanados – aktyvumas yra sumažėjęs.

FED, tikėtina, gali didinti palūkanas

Federalinių rezervų banko (FED) šiais metais laukia daug iššūkių. Viena vertus, vartotojų kainų indekso pokytis šalyje neviršys 1 proc., tačiau bazinė infliacija jau dabar yra arti siekiamų 2 procentų. Spartėjantis algų didinimas istoriškai priversdavo FED pakelti bazinę palūkanų normą, tad SEB banko analitikai tiki, kad centrinis bankas 2016 metais ryšis didinti palūkanas du kartus – iki 1 procento. Jei šios prognozės pasiteisintų, euras turėtų susilpnėti JAV dolerio atžvilgiu iki metų pabaigos. Suprantama, FED labai atidžiai stebės kitų svarbiausių pasaulio šalių ekonomikos ir finansų rodiklių pokyčius, tad jei išorinės ekonominės sąlygos prastės, FED neišvengiamai reaguos lanksčiai.

Euro zonos ūkio plėtra – vis dar trapi

Euro zonos ūkio plėtra 2016 metais paspartės iki 1,9 proc., bet ekonomikos augimas bus labai trapus ir, jeigu dar paaštrės nepalankūs išoriniai veiksniai, vystymasis gali būti kur kas lėtesnis. Didžiausi lūkesčiai dedami į Ispanijos ir Vokietijos ekonomiką – prognozuojama 3 ir 1,9 proc. plėtra. Toliau ekonomiką skatins vidaus vartojimas dėl laukiamo nedarbo lygio mažėjimo. Tikimasi, kad truputį padidės ir įmonių investicijos dėl palyginti didelio pajėgumų naudojimo. Prognozuojama, kad infliacija 2016 metais bus vos 0,2 proc., todėl, norėdamas skatinti ekonomiką, Europos centrinis bankas kovo mėnesį dar kartą sumažins palūkanų, mokamų už jame laikomus indėlius, normą iki -0,4 proc. ir padidins obligacijų pirkimą nuo 60 iki 75 mlrd. eurų per mėnesį.

Antrąjį pusmetį – naftos kaina aukštyn

SEB grupės žaliavų analitikai tikisi, kad „Brent" naftos kaina artimiausius kelis mėnesius labai smarkiai svyruos ir bus maždaug 30 JAV dolerių už barelį dėl vis dar paklausą viršijančios naftos gavybos ir rekordinių atsargų. Antrą metų pusmetį naftos kaina ims kilti ir metų pabaigoje bus maždaug 45 JAV doleriai už barelį. Dabartinė naftos kaina daro nemenką neigiamą įtaką akcijų rinkai, nes naftą išgaunančių šalių valstybiniai gerovės fondai priversti mažinti savo investicijas kapitalo rinkose ir pervesti lėšas šalių biudžetams lopyti. Apžvalgoje pažymima, kad pigi nafta kol kas neturi tokios didelės, kaip tikėtasi, teigiamos įtakos vartojimui, nes žmonės neskuba išleisti dėl pigesnio kuro sutaupytų pinigų. Visgi per ilgesnį laiką istoriškai pigi nafta turėtų daug daugiau skatinti vartojimą.

Akiratyje – Kinijos ūkio sulėtėjimas

Nerimas dėl Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimo ir silpnėjančio juanio vėl sugrįžo į finansų rinką šių metų pradžioje, paskatindamas  akcijų pigimą visame pasaulyje. SEB banko ekonomistai vis dar tiki, kad Kinijos ekonomika išvengs kietojo nusileidimo scenarijaus ir šalies ūkio plėtra 2016 metais bus 6,5 procento. Nuo spartesnio ekonomikos lėtėjimo turėtų apsaugoti centrinės valdžios ir centrinio banko vykdoma skatinamoji politika ir gana stiprus paslaugų sektorius.

Lietuvos ūkį skatins vidaus vartojimas

„Lietuvos ekonomika labai priklauso nuo užsienio rinkų, kuriose ūkio plėtra 2016 metais bus tik šiek tiek spartesnė negu praėjusiais. Tad pasiekti geresnį prekių ir paslaugų eksportą Vakarų rinkose bus nemažas iššūkis Lietuvos verslui, tačiau, tikimės, ši kliūtis bus sėkmingai įveikta. Vidaus vartojimo augimas Lietuvoje, tikėtina, liks panašus kaip ir pernai ir bene labiausiai padės skatinti ekonomikos plėtrą, kuri, prognozuojame, 2016 metais bus 2,8 procento", – sako SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas.

SEB bankas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt