Prieš 40 metų iš Vilniaus į Kauną išvyko pirmasis elektrinis traukinys

2016 01 04


Lygiai prieš 40 metų, gruodžio 29-ąją, iš Vilniaus į Kauną pajudėjo pirmasis elektrinis traukinys. Šiuo metu maršrutas tarp Vilniaus ir Kauno yra pats populiariausias tarp keleivių, jų kasmet pervežama apie 1,2 mln. Nuo 2008-ųjų Kalėdų keleiviai tarp šių dviejų miestų vežami moderniais dviaukščiais traukiniais.


1975 metų gruodžio 29 dieną Latvijoje pagamintas elektrinis traukinys pirmą kartą iš Vilniaus išvyko į Kauną. Šiems traukiniams pradėjus kursuoti reguliariai, žmonės, norėdami išvysti dar nematytą technikos stebuklą, išbėgdavo iš namų, kai traukinys kirsdavo jų gyvenvietę.

2008-aisiais, per Kūčias, iš Vilniaus į Kauną išvyko pirmasis modernus dviaukštis elektrinis traukinys. Šiuo metu AB „Lietuvos geležinkeliai“ parke yra 10 tokių traukinių. Jau kitų metų pradžioje keleiviai šiuose traukiniuose galės naudotis Wi-Fi ryšiu.

Lietuvoje iš 1767,6 kilometrų geležinkelio bėgių elektrifikuoti yra 122 kilometrai – nuo Naujosios Vilnios iki Kauno bei nuo Vilniaus iki Trakų. Šiuo metu vykdomi elektrifikacijos nuo Naujosios Vilnios iki sienos su Baltarusija darbai. Jau kitąmet keleiviai iš Vilniaus į Minską galės nuvykti per 2 valandas. Planuojama, kad iki 2020 metų kontaktinis elektros tinklas bus nutiestas iki Radviliškio, o iki 2030-ųjų – iki pat Klaipėdos.

Elektriniai traukiniai ir elektrovežiai neteršia aplinkos, yra greitesni ir galingesni nei dyzeliniai. Vienas didžiausių elektrinių traukinių privalumų yra tas, kad jais vežti tiek keleivius, tiek krovinius yra pigiausia.

Elektrifikuota linija iki Klaipėdos leis pigiau vežti krovinius iš Baltarusijos. Tai paskatins krovinių vežėjus ir siuntėjus rinktis laiko ir sąnaudų atžvilgiu patrauklesnį maršrutą kroviniams į Klaipėdą, Kaliningradą ir Latvijos uostus (per Lietuvos teritoriją) gabenti.

AB „Lietuvos geležinkeliai“

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt