Pirmajame Gruzijos–Lietuvos tarpvyriausybinio ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje – šalių įsipareigojimai ir galimybės

2015 11 06


Vilniuje viešintis Gruzijos ekonomikos ir tvariosios plėtros ministras Dimitris Kumsišvilis susitiko su Lietuvos ūkio ministru Evaldu Gustu ir dalyvavo Ūkio ministerijoje vykusiame pirmajame Gruzijos–Lietuvos tarpvyriausybinio ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje. Posėdį atidarė Gruzijos Ministras Pirmininkas Iraklis Garibašvilis ir  Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.


Pasak A. Butkevičiaus, mūsų bendrų ekonominių interesų rezultatas – pirmasis tarpvyriausybinio ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdis, kuris pakels šį dvišalį bendradarbiavimą į naują lygį. Pagrindiniai abiejų šalių ekonomikos sektoriai įsilies į komisijos veiklą, o jos pastangos paskatins naujų bendradarbiavimo formų paieškas ir aktyvesnius ryšius tarp asocijuotų verslo struktūrų, institucijų ir organizacijų.  

Gruzijos premjeras I. Garibašvilis teigė globalių pokyčių perspektyvoje matantis vis stipresnį Lietuvos ir Gruzijos ekonominį bei politinį bendradarbiavimą, tarpusavio palaikymą, bendrus projektus.

Posėdžio atidaryme kalbėjęs I. Garibašvilis sakė, kad šis posėdis abiejų šalių ekonomikos struktūrų bendradarbiavimą padarys aktyvesnį. Gruzija visiškai pasirengusi vykdyti pokyčius energetikos, transporto, prekybos, saugumo srityse ir pasidalinti su Lietuva gerąja patirtimi.

Gruzijos ekonomikos ir tvariosios plėtros ministras D. Kumsišvilis, sveikindamas susirinkusiuosius, džiaugėsi augančiais Lietuvos ir Gruzijos prekybos rezultatais, Lietuvos ūkio ministras E. Gustas pažymėjo, kad šis susitikimas – puiki platforma diskusijoms tolesnio Lietuvos ir Gruzijos ekonominio bendradarbiavimo klausimais vykti.

„Lietuvą ir Gruziją sieja bendras istorinis palikimas, panašūs ekonominiai interesai ir abipusė simpatija. Būtent todėl mūsų šalių santykiai liko ypač draugiški ir naudingi per šimtmečius. Turime puikiai išvystytą transporto ir logistikos infrastruktūrą, sparčiai vyksta inovacijų plėtros procesai, todėl turime patirties ir galimybių apsikeisti gerąja praktika su Gruzija“, – teigė Lietuvos ūkio ministras E. Gustas.

Komisijos posėdyje buvo kalbama ekonominio bendradarbiavimo energetikos, transporto, logistikos, žemės ūkio, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros, turizmo, pramonės plėtros bei aplinkosaugos temomis.

Po posėdžio ūkio ministras E. Gustas ir Gruzijos ekonomikos ir tvariosios plėtros ministras D. Kumsišvilis pasirašė Tarpvyriausybinės Lietuvos Respublikos ir Gruzijos ekonominio bendradarbiavimo komisijos 1-ojo posėdžio protokolą.

„Abi pusės sutiko toliau bendradarbiauti naudodamosi Europos Sąjungos Dvynių programos ir TAIEX projektų pranašumais. Įgyvendindama projektus pagal šias programas, Lietuva sukaupė itin vertingos patirties ir pademonstravo pasirengimą dalytis ja su Gruzija bei padėti šaliai sklandžiau tobulinti šalies administracinę ir teisėkūros sistemas pagal Europos Sąjungos reikalavimus, – pasibaigus komisijos posėdžiui sakė ūkio ministras Evaldas Gustas. – Lietuva taip pat susitarė kartu su Gruzija plėtoti energetikos, transporto bei logistikos projektus, tarp jų ir konteinerinių traukinių projektą „Viking“.

Lietuva pasirengusi dalintis patirtimi, konsultuoti ir remti Gruziją, vykdančią administracines ir institucines reformas, numatytas Europos Sąjungos–Gruzijos asociacijos sutartimi. Lietuvos ir Gruzijos bendradarbiavimas gali būti toliau plėtojamas regioninės plėtros, socialinio ir ekonominio aktyvumo, lygių galimybių, žemės ūkio ir maisto pramonės saugumo, klimato kaitos ir aplinkosaugos, sveikatos, teisingumo, vidaus reikalų ir kitose srityse.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2014 m., palyginti su 2013 m., Lietuvos prekių eksportas į Gruzijos rinką augo 34,9 proc. ir siekė 37,6 mln. Eur. Analogiškai Gruzijos prekių importas į Lietuvą augo 12,3 proc. ir sudarė 17,1 mln. Eur. Prekybos mastai minėtu laikotarpiu išaugo 26,9 proc. ir sudarė 54,7 mln. Eur.

Siekiant stiprinti Lietuvos ir Gruzijos dvišalį bendradarbiavimą, šių metų birželį Vyriausybės nutarimu buvo sudaryta Tarpvyriausybinė Lietuvos ir Gruzijos ekonominio bendradarbiavimo komisija. Jai kaip Lietuvos atstovas pirmininkauja Lietuvos ūkio ministras Evaldas Gustas, kaip Gruzijos atstovas – Gruzijos ekonomikos ir tvariosios plėtros ministras Dimitris Kumsišvilis. Į komisijos sudėtį įtraukti ir įvairių institucijų bei verslo atstovai.

LR Ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt