Ūkio ministras Evaldas Gustas Izraelyje: „Kryptingos investicijos kuria tvarią ekonomikos kryptį“

2015 10 22


Ūkio ministras Evaldas Gustas per darbo vizitą Izraelyje Tel Avive vykusiame 7-ajame Pasaulio lietuvių ekonomikos forume kalbėjo aktualia tema „Šalių investicinė aplinka ir tarptautinis konkurencingumas: lemiami veiksniai“, kuri sulaukė didelio auditorijos susidomėjimo. Šiemet Pasaulio lietuvių ekonomikos forume dominavo inovacijų, mokslo ir verslo bendradarbiavimo idėjos.

Tarptautinio forumo dalyviams ūkio ministras E. Gustas pristatė Lietuvos investicinę aplinką, vykdomas verslo aplinkos reformas, aptarė Lietuvos ir Izraelio ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas. Ūkio ministras pažymi, kad pastaruoju metu Lietuva rodo stiprų susidomėjimą Izraeliu, kaip galimu partneriu ir patarėju tobulinant Lietuvos mokslo, technologijų skverbtį į komercines rinkas bei gerinant investicijų aplinką ir šalies konkurencingumą.

„Ekonomikos konkurencingumo skatinimas skatinant eksporto plėtrą bei Vyriausybės aktyviai ragintos investicijos į ūkį buvo pagrindas, kuris leido Lietuvai tvariai ir sėkmingai atsigauti po ekonominio nuosmukio. Puikiai suprantame užsienio investuotojų pritraukimo svarbą mūsų regiono verslo aplinkos gerinimui, todėl dedame daug pastangų ugdydami darbo rinką, reguliuodami darbo santykius ir mažindami administracinę naštą verslui“, – su Pasaulio ekonomikos forumo dalyviais įžvalgomis dalinosi E. Gustas.

Ūkio ministras teigia, kad didelis aukštąjį išsilavinimą turinčių Lietuvos gyventojų skaičius, palankiai plėtojama mokslo ir technologijų parkų sistema leidžia kurti tinkamas sąlygas mokslinių tyrimų ir eksperimentinei plėtrai. Ne mažiau įtakos sėkmei gali turėti Lietuvoje sparčiai plečiama klasterių sistema – mūsų šalyje kuriasi ir aktyviai veikia technologinių, kūrybinių industrijų, pramonės klasteriai.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad „Life Science Baltics“, tarptautinis forumas Baltijos šalyse, rengiamas kartu su partneriais iš Izraelio, tapo lemiamu vienu iš mūsų dvišalių santykių stiprėjimo žingsnių. Palankiai vertinu Lietuvos galimybes pasiūlyti palankią verslo aplinką Izraelio investicijoms ir kooperacijai išmaniųjų technologijų bei biotechnologijų srityje“, – Pasaulio ekonomikos forume dėstė E. Gustas.

Pernai tiesioginės Izraelio investicijos Lietuvoje siekė 15,26 mln. eurų. Pagal tiesioginių investicijų Lietuvoje dydį Izraelis užėmė 30-ąją vietą.

2014 metais Lietuvos ir Izraelio prekybos apyvarta sudarė 43,9 mln. eurų, eksportas – 23,4 mln. eurų, o importas – 20,5 mln. eurų. Palyginti su 2013 metais, prekybos apyvarta padidėjo 24 procentais, eksportas sumažėjo 5 procentais, o importas išaugo 95 procentais. 2014 metais Izraelis tarp Lietuvos užsienio prekybos partnerių pagal prekybos apyvartą užėmė 50-ąją, eksportą – 51-ąją, importą – 44-ąją vietą. 2015 metų pirmąjį pusmetį Lietuvos eksportas į Izraelį sudarė 17,4 mln. eurų ir, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 61,2 procento.

Lietuvos Respublikos ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt