Lietuva ir Uzbekistanas siekia aktyvesnio ekonominio bendradarbiavimo

2015 10 08


Spalio 7 d., ūkio viceministrė Rasa Noreikienė susitiko su Uzbekistano užsienio reikalų ministro pavaduotoju Dilyoru Khakimovu ir aptarė Lietuvos ir Uzbekistano ekonominio bendradarbiavimo klausimus. Uzbekistano delegacija lankosi Lietuvoje siekdama paskatinti aktyvesnį Lietuvos įmonių įsitraukimą į Uzbekistano rinką.


„Uzbekistanas Lietuvai yra svarbi rinka, todėl siekiame praplėsti abiejų šalių verslo įmonių bendradarbiavimą, šiam tikslui kitų metų pirmoje pusėje kartu su tarpvyriausybinės komisijos posėdžiu žadame surengti verslo misiją. Uzbekistano Vyriausybė tikisi, kad ne tik smulkiosios bei vidutinės, bet ir stambiosios Lietuvos įmonės aktyviau prekiaus šios šalies rinkoje“, – dalijasi įžvalgomis ūkio viceministrė R. Noreikienė.

Uzbekistano užsienio reikalų ministro pavaduotojo Dilyoro Khakimovo teigimu, turizmo verslas bei plėtra tarp Lietuvos ir Uzbekistano šiuo metu stagnuoja dėl egzistuojančio vizų režimo. Todėl nutarta revizuoti prieš dvidešimt metų pasirašytą susitarimą dėl bendradarbiavimo turizmo srityje. Esant tarpusavio interesui, R. Noreikienė pakvietė Uzbekistano atstovus dalyvauti kitais metais Vilniuje vyksiančiose tarptautinėse turizmo verslo mugėse „Adventur“ ir „Convene“.

„Norime padėti Lietuvos verslininkams kuo aktyviau ir plačiau prisistatyti mūsų verslo atstovams. Lietuvai grįžimas į senąsias rinkas, kaip Uzbekistanas, – puiki ekonominė strategija siekiant atsigauti po pastaruosius kelerius metus pasaulį veikiančių geopolitinių krizių“, – svarsto D. Khakimovas.

Ieškodama dvišalių santykių plėtros galimybių, Lietuva mato savo potencialą logistikos srityje – Europos Sąjunga (ES) pripažįsta Lietuvą esant svarbiu transporto centru regione, jungiančiu ES su Rytais. Geografinė Lietuvos padėtis leidžia daryti prielaidas dėl reeksporto vystymosi galimybių.

Iš 190 Lietuvos prekybos partnerių Uzbekistanas šių metų sausio–liepos mėnesiais buvo 34 vietoje pagal prekių apyvartos, 24 – pagal eksporto ir 70 – pagal importo srautus. Palyginti su 2014 m., Lietuvos ir Uzbekistano prekių apyvarta paaugo 25 proc. – iki 67 mln. Eur, o Lietuvos prekių eksportas į šią šalį sudarė 65 mln. Eur ir paaugo 31 proc.

Lietuva į Uzbekistaną daugiausiai eksportuoja mechaninės įrangos (46 proc.), cheminės produkcijos (21 proc.) ir gyvūninės kilmės gaminių (11 proc.) Dėl geopolitinių problemų regione Uzbekistano importas į Lietuvą susitraukė 40 proc. ir sudarė 2,7 mln. Eur. Nepaisant to, bendra abiejų šalių statistika byloja, kad Uzbekistano, kaip prekybos partnerio, reikšmė Lietuvos eksportui tampa vis svarbesnė.

LR Ūkio ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt