Kinijos milžinė mato galimybių bendradarbiauti su Lietuva

2015 10 08


Vilniuje, AB Lietuvos geležinkeliai būstinėje lankėsi vienos iš didžiausių Kinijos valstybinių korporacijų – China Merchants Group – prezidentas Li Xiaopeng ir jo vadovaujama delegacija. Vizito metu Lietuvos geležinkeliai šiai Kinijos bendrovei-gigantei pateikė bendradarbiavimo pasiūlymus ir išklausė jos lūkesčių.


CMG yra Kinijos valstybinė korporacija, veikianti uostų ir terminalų valdymo, transporto ir logistikos, bankininkystės ir finansų, nekilnojamojo turto valdymo sektoriuose. Jos prezidento Li Xiaopeng teigimu, Lietuva būtų puikus taškas kroviniams transportuoti į Europą.

„Iš mūsų pusės perspektyvos yra realios, matome įvairių veiklos galimybių. Esame pasiruošę ir norime, kad abi bendrovės suformuotų kuo daugiau klausimų, kuriais galėtų bendradarbiauti“, – teigė Li Xiaopeng.

CMG labiausiai domina krovinių gabenimo tarp Klaipėdos ir Minsko galimybės. Antras prioritetas – krovinių vežimas į Europą iš Kinijos per Kazachstaną ir Lietuvą.

Pasak Lietuvos geležinkelių generalinio direktoriaus pavaduotojo Alberto Šimėno, CMG korporacijai buvo pasiūlyti įvairūs bendradarbiavimo variantai.

„Pastaruosius kelerius metus kryptingai siekiame, kad Lietuva atsirastų Kinijos ir Kazachstano logistikos žemėlapiuose. Kinijos milžinei pasiūlėme krovinius vežti iš Klaipėdos į Baltarusiją ir atgal, pristatėme galimybę juos gabenti „Vikingo“ ir „Saulės“ konteineriniais traukiniais bei investuoti į mūsų kuriamus logistikos centrus Vilniuje bei Kaune“, – sakė A. Šimėnas.

Direktoriaus pavaduotojo teigimu, tokio dydžio Kinijos bendrovės suinteresuotumas Lietuva bei investicijomis mūsų šalyje yra bendro mūsų šalies valdžios institucijų, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir Lietuvos geležinkelių bei jos atstovybės Kinijoje darbo rezultatas.

China Merchants Group buvo įkurta 1872 metais. Pagrindinė jos būstinė įsikūrusi Hong Konge. 2014 metais CMG pelnas pasiekė rekordines aukštumas – korporacija gavo beveik 28 mlrd. juanių grynojo pelno (3,9 mlrd. eurų). Jos bendro valdomo turto vertė siekia 5,35 trilijonus juanių (maždaug 745 mlrd eurų). Šiuo metu korporacija vykdo maždaug 500 mln. dolerių vertės investicijas Baltarusijoje – greta Minsko oro uosto kuriamas milžiniškas pramonės parkas.

Šiandien CMG delegacija susitiks su Lietuvos Respublikos Ministru Pirmininku Algirdu Butkevičiumi, lankysis Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste.

AB Lietuvos geležinkeliai

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt