Premjeras A. Butkevičius – apie padėtį šalies ūkyje ir perspektyvas

2015 02 26

 

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, ketvirtadienį dalyvaudamas žurnalo „Valstybė“ surengtame forume „Lietuvos ekonomikos konferencija 2015“, skaitė pranešimą apie šalies ekonominę padėtį, iššūkius ir perspektyvas.

 

Pranešime Vyriausybės vadovas apžvelgė pagrindinius makroekonominius rodiklius, pažymėdamas, kad 2014 m. Lietuvos ekonomika augo beveik 3 procentais, didėjo darbo užmokestis, mažėjo nedarbas.

 

Kalbėdamas apie padėtį šalies energetikos sektoriuje, premjeras akcentavo, kad praėjusiais metais  toliau leidosi dujų ir elektros kainų kreivė.

 

„Pernai iš Rusijos koncerno „Gazprom“ išsiderėta 20 proc. mažesnė dujų kaina ir gauta  beveik 95,6 mln. eurų  nuolaida. Svarbus mūsų derybinės sėkmės argumentas buvo sparčiu tempu  statomas suskystintųjų gamtinių dujų terminalas. Jeigu dujų importo iš „Gazprom“ kaina iki 2012 m. tik didėjo ir pasiekė vieną aukščiausių kainų Europoje, tai 2015 m. ji bus net 55 proc. mažesnė“, – sakė Ministras Pirmininkas.

 

Praėjusiais metais verslo dalyvių skaičius išaugo 2,5 procento, pasak premjero, tai taip pat rodo, kad verslas  yra  nusiteikęs optimistiškai – steigiamos įmonės ir kuriamos darbo vietos.

 

Augo ir vidaus vartojimas, per metus prekių apyvarta padidėjo 5,6 proc. Tam turėjo  įtakos ir vidutinio darbo  užmokesčio augimas: realusis darbo užmokestis  padidėjo  4,6 proc., ovidutinis neto darbo užmokestis –  5,1 procento.

 

Per metus dirbančių gyventojų skaičius padidėjo 2 proc., bedarbių sumažėjo 8,4 proc., mažėja ir ilgalaikio nedarbo lygis. 

 

„Džiaugiamės, kad pavyko sumažinti jaunimo nedarbą. Spręsdami šią problemą, Europos Sąjungoje esame tarp lyderių – 2010 m. nedarbo lygis siekė 35,7 proc., o  2014 m. jau tik 19,3 procento. Darbo biržos duomenimis,  pernai  pradėjus įgyvendinti jaunimo garantijų iniciatyvas, jaunimo iki 25 metų vidutinis metinis registruotas nedarbas sumažėjo 1,6 procentinio punkto. Numatoma, kad  šiemet  vidutinis metinis registruotas nedarbas toliau mažės“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

 

Premjeras pranešime taip pat pristatė ekonomikos perspektyvas ir Vyriausybės vykdomus darbus šalies ūkiui vystyti 2015 metais.

 

Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija

 

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt