„Meridianas“ atveria duris lankytojams

2014 12 11

 

Atstatytas Klaipėdos miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ pradeda veiklą ir atveria duris lankytojams. Šių metų gruodžio 18 d. atidaromas laive atkurtas restoranas, o taip pat marinistinė ekspozicija, kuri supažindina su „Meridiano“ istorija, jo kelionėmis jūromis, burlaivio sandara ir įvairiais jūriniais prietaisais.

1948 m. Suomijoje pastatyta barkentina „Meridianas“ dvidešimt metų plaukiojo jūromis kaip mokomasis burlaivis bei tarnavo ugdant būsimuosius jūreivius ir kapitonus. 1968 m. laivas buvo nurašytas, tačiau tuo jo istorija ne tik nesibaigė, bet pasuko nauja vaga, kuri lėmė, kad „Meridianas“ tapo neatsiejama Klaipėdos miesto kraštovaizdžio dalimi bei uostamiesčio simboliu.


Po nurašymo burlaivis buvo parplukdytas į Klaipėdą ir perduotas uostamiesčio valgyklų, restoranų ir kavinių trestui. Atlikus laivo rekonstrukciją ir pritaikius jį viešojo maitinimo veiklai, laivas buvo prišvartuotas prie Danės upės krantinės ir 1971 metais jame pradėjo veikti restoranas, kuris dar ir šiandien klaipėdiečiams bei miesto svečiams kelia nostalgiškus prisiminimus.


Šie prisiminimai ir galėjo likti tik prisiminimais, o „Meridianui“ dėl tragiškos būklės netgi grėsė atsidurti jūros dugne, tačiau artėjant 2014  metų Kalėdoms, legenda sugrįžta: po to, kai 2012-aisiais klaipėdiečių verslininkų Aloyzo Kuzmarskio bei Aido Kaveckio iniciatyva ir pastangomis „Meridianas“ buvo išgelbėtas nuo sunykimo, per porą metų atstatytas bei iš naujo įrengtas, laive ir vėl pradeda veikti restoranas, baras, atstatytos vairinės, laivo vidaus ir išorės ekspozicijos. Restoranas darbo dienomis veiks nuo 17 iki 24 val., šeštadieniais – nuo 12 iki 24 val., sekmadieniais – nuo 12 iki 20 val., pirmadieniais nedirbs. Nuo gruodžio 11 d. priimamos vietų restorane rezervacijos. „Meridiano“ baras veiks nuo 12 valandos dienos iki 1 valandos nakties, išskyrus pirmadienius. 


Pasak mecenatų, tokiu būdu siekiama tęsti kelis dešimtmečius uostamiestyje gyvavusią tradiciją, kita vertus, restorano veikla prisidės prie laivo išlaikymo, užtikrins nuolatinę jo priežiūrą bei miesto simbolio vertos formos palaikymą, kuris kasmet pareikalaus nemažai lėšų.
60 vietų jūrinės tematikos restoranas, kaip ir anksčiau, įrengtas apatiniame laivo denyje. Be pagrindinės restorano salės, įrengta ir vadinamoji kajutkompanija, arba banketinė salė, kurioje prie bendro stalo galės susėsti iki 14 svečių.
Atstatyto laivo interjeras skiriasi nuo buvusiojo erdviu išplanavimu, šviesiu koloritu bei išskirtinėmis detalėmis ir aksesuarais. Pavyzdžiui, pagrindinėje restorano salėje įrengtos stiklinės grindys, po kuriomis matyti išsaugotos senosios laivo medinės konstrukcijos, abiejuose bortuose, kitaip nei anksčiau, sumontuoti ypatingi iliuminatoriai, per kuriuos galima matyti ne tik tai, kas vyksta krante, bet ir daug daugiau...


Didžiajame laivo antstate įrengta moderni virtuvė, mažajame – baras-muziejus, kuriame įkurdintame pano šviečia „Meridiano“ aplankyti uostai, eksponuojami įvairūs autentiški daiktai, be kita ko, - ir rasti Danės upės dugne, ruošiant krantinę atstatyto laivo švartavimui.
Pagal senuosius brėžinius atstatant laivą, į jį sugrąžinta ir, derinant autentiką bei modernias technologijas, įrengta vairinė, kurios „Meridianas“ buvo netekęs per sprogimą 2000-aisiais. Vairinėje sumontuotas autentiškas „Meridiano“ šturvalas, kurį išsaugojo ir į laivą sugrąžino klaipėdiečių Panovų šeima, eksponuojami įvairūs jūriniai prietaisai. Atšilus orams, bus parengti pažintiniai maršrutai po laivą ir kiekvienas galės susipažinti su burlaivio dalių jūriniais pavadinimais, paskirtimi ir pan.
A. Kaveckio ir A. Kuzmarskio teigimu, atstačius „Meridianą“, kartu norima sukurti ir dar vieną traukos centrą Klaipėdos senamiestyje, todėl, bendradarbiaujant su uostamiesčio savivaldybe, planuojamas šios Danės upės dalies krantinių bei šalia esančios teritorijos sutvarkymas.

 

„Meridianas“

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt