Lietuvos bendradarbiavimo su Kazachstanu ryšiams stiprinti – transporto atašė pareigybė

2014 06 26

 

Vyriausybė pritarė Susisiekimo ministerijos siūlymui Lietuvos diplomatinėje atstovybėje Kazachstane įsteigti transporto atašė pareigybę, o ministerija artimiausiu metu planuoja skelbti  konkursą ją užimti.  

 

„Lietuva yra prioritetinis Kazachstano partneris Baltijos jūros regione. Mūsų siekis – iš šios Vidurinės Azijos šalies pritraukti kuo daugiau krovinių į Lietuvą. Esu tikras, kad jį greičiau pasieksime turėdami transporto atašė Kazachstane, be to, taip bus sudarytos prielaidos ne tik Lietuvos transporto sektoriaus augimui, bet ir kitų ekonomikos sektorių plėtrai“, – sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

 

Pasak ministro, transporto atašė Kazachstane padės sklandžiau įgyvendinti ir toliau plėtoti Lietuvos ir Kazachstano bendradarbiavimo projektus, kurie yra labai svarbūs tiek šalies verslui, tiek ir visai mūsų valstybei.

 

Didžiausią Lietuvos eksporto į Kazachstaną dalį, net 75 proc., sudaro transporto paslaugos, kurių pagrindinis tiekėjas yra tarp Klaipėdos ir Kazachstano bei Kinijos kursuojantis šaudyklinis konteinerinis traukinys „Saulė“. 

 

Konteinerinis traukinys „Baltijos vėjas“ – tarptautinis projektas, Vilnių sujungęs su Kazachstano Kostanajaus miestu. Šis „jaunas“ intermodalinis projektas jau pelnė sėkmingai įgyvendinamo projekto titulą – krovinių gabenimas šiuo traukiniu yra pigesnis, ekologiškesnis, saugesnis ir patogesnis.

 

Be to, Kazachstanas yra svarbus ir aktyvus susitarimo dėl tarptautinio transporto koridoriaus Europa–Kaukazas–Azija (TRACECA) plėtros partneris. Šis Kazachstaną ir Juodąją jūrą kertantis tarptautinis koridorius Odesos (Iljičovsko) uoste susijungia su traukinio „Vikingas“ maršrutu.

 

„Vikingas“ yra bendras Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos geležinkelių projektas, jungiantis Baltijos ir Juodąją jūras. Šio projekto perspektyvos pirmiausia sietinos su augančiais konteinerinių pervežimų srautais visame pasaulyje.


Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

 

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt