IRU pažėrė naujų, pigesnių TIR produktų

2014 06 26


Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas ir IRU prezidiumo narys Algimantas Kondrusevičius birželio 12 d. dalyvavo Tarptautinės kelių transporto sąjungos IRU prezidiumo posėdyje Rumunijoje. IRU prezidiumas sutarė diegti įvairiose šalyse naujus TIR produktus. Kalbėta ne tik apie elektroninės TIR knygelės e-TIR perspektyvas, bet ir apie padidintą garantiją TIR +, kuri gali padengti 100 tūkst. eurų vežėjo atsakomybę prieš įvairių šalių muitines. Tuo pačiu aptarta kaip kiekvienoje šalyje galėtų būti įdiegta vidaus gabenimams tinkamų „i-Carnet“ knygelių koncepcija.
 
IRU prezidentas Janusz Lacny pabrėžė, jog visi šie projektai turėtų sukurti patikimą pagrindą sklandesniam vežėjų darbui. Jis pristatė trumpą pranešimą apie elektronines tranzito procedūras vykdomas pagal e-TIR projektą, kuris sparčiai įsibėgėja Europos šalyse. Bulgarijoje ir Turkijoje pradėtas pilotinis elektroninių TIR procedūrų projektas sulaukė teigiamų atsiliepimų, todėl panašių projektų ketinama įgyvendinti ir kitose šalyse. „Transporto verslas pamažu pereis prie elektroninių procedūrų, o popierinių dokumentų mažės, todėl bus taupomas laikas ir vežėjų lėšos“, – sakė jis.
 
Pasak A.Kondrusevičiaus, Lietuvoje dar tik kalbama apie pasirengimą e-TIR projektui, derinamos pozicijos su Lietuvos muitinės departamentu, tačiau jis pažymėjo, kad mūsų šalyje sėkmingai įgyvendintas TIR-EPD elektroninio deklaravimo projektas. „Vežėjai taupo apčiuopiamas pinigų sumas naudodami išankstinį deklaravimą, todėl logiška šios praktikos tąsa bus e-TIR sistema“, – neabejoja A.Kondrusevičius.
 
Didesnės garantijos
 
IRU generalinis sekretorius Umberto de Pretto kvietė visų šalių asociacijas sudaryti sutartis su muitinės administracijomis ir dėl TIR knygelių, skirtų vidiniams gabenimams „i-Carnet“. „Tai pigesnis produktas leidžiantis užtikrintai ir saugiai gabenti krovinius tarp uosto ir terminalų, vidaus maršrutais. Juk labai svarbu, kad vežėjas turėtų galimybę gabenti krovinį su muitinės plomba, išlaikytų saugumą ir piniginę atsakomybę prieš šalies muitinę su minimaliomis sąnaudomis.“, – pristatydamas „i-Carnet“ teigė IRU generalinis sekretorius.
 
Siekiant įgyvendinti greitesnį šios naujos TIR knygelės įdiegimą, IRU prezidiumas rekomendavo visų šalių vežėjų asociacijoms kuo skubiau sudaryti sutartis dėl šio produkto naudojimo su muitinės administracijomis ir pasiūlyti vežėjams pigesnių finansinių garantijų vidiniams gabenimams.
 
Padidinta garantija TIR +
 
Kalbėdami apie padidintą garantiją TIR +, kuri gali padengti 100 tūkst. eurų vežėjo atsakomybę prieš įvairių šalių muitines, IRU prezidiumo nariai pabrėžė, jog tokia galimybė atsirastų įsigijus papildomą garantijos dokumentą, kuris galiotų kartu su standartine TIR knygele. Šią papildomą garantiją bus galima lengvai aktyvuoti ir elektroniniu būdu, užėjus į svetainę
www.tirplus.net.
 
Pasak A.Kondrusevičiaus, dėl papildomų TIR garantijų praktinio taikymo Lietuvos vežėjų darbe šiuo metu tariamasi su Lietuvos Muitinės departamentu.


www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt