Ženevoje Rusija paskelbė tęsianti darbą TIR sistemoje

2014 06 20


Birželio 12d. vykusiuose Jungtinių Tautų TIR administracinio komiteto (AC.2), Darbo grupės muitinės klausimams, susijusiems su transportu (WP.30) ir už TIR konvencijos priežiūrą atsakingos Jungtinių Tautų TIR vykdomosios tarybos „TIRExB“ posėdžiuose dalyvavę asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Vidmantas Adomaitis bei TIR departamento vadovas Heliodoras Giedrys teigia išgirdę Rusijos atstovų pažadus išlaikyti TIR sistemos darbą šioje šalyje.
 
Jungtinių Tautų TIR administracinio komiteto (AC.2) posėdyje Rusijos Transporto ministro pavaduotojas Nikolajus Asaūlas ir Rusijos federalinės muitų tarnybos (FTS) atstovai patvirtino, kad šalis išliks TIR sistemos dalyve ir po liepos 1 d. Šiuo metu Rusijos transporto ministerija kartu su šios šalies Užsienio reikalų ministerija ir FTS kreipėsi į Rusijos vyriausybę dėl TIR sistemos galiojimo pratęsimo, iki bus pasirašyta nauja sutartis su garantuojančia asociacija dėl TIR garantijų teikimo. FTS skelbia atvirą konkursą, kuriame turėtų paaiškėti TIR sistemą Rusijoje administruojanti garantuojančioji organizacija.
 
Rusijos muitinės vadovybė atskiru laišku kreipėsi į Jungtinių Tautų ekonominės komisijos Transporto skyriaus vadovę Evą Molnar, kuriame tikina, jog deda pastangas TIR sistemos tęstinumui Rusijoje užtikrinti. N.Asaūlas užtikrino, kad netgi laiku nepasirašius naujos sutarties su garantuojančiąja organizacija TIR sistemos veikimą užtikrins dabar tai atliekanti Rusijos vežėjų asociacija ASMAP ar kita organizacija. Jau šią savaitę turėtų būti paskelbti FTS kriterijai naujajai sutarčiai su garantuojančia organizacija pasirašyti.
 
Pasak asociacijos „Linava“ prezidento Algimanto Kondrusevičiaus, kuris šiais klausimais su kolegomis tarėsi tą pačią dieną vykusiame IRU prezidiumo posėdyje, buvo padaryta viskas, kad dialogas su Rusija tęstųsi. „IRU prezidiumas konstatavo, kad iš mūsų pusės atlikti būtiniausi žingsniai TIR sistemos atstatymo darbams, todėl laukiama Rusijos pusės veiksmų.“, – sako jis.
 
Diskusijose paaiškėjo šalių pozicijos
 
Anot V.Adomaičio, Jungtinių Tautų AC.2 posėdžio metu E.Molnar paragino Rusijos atstovus kuo greičiau išspręsti susiklosčiusią keblią situaciją dėl pilnaverčio TIR sistemos veikimo ir užtikrinti sklandų jos darbą.
 
Tuo tarpu kitame posėdyje – Darbo grupėje muitinės klausimams WP.30 įsiplieskė gana karšta šalių atstovų diskusija dėl to kokius nuostolius patiria vežėjai, neturėdami galimybės pilnai naudotis TIR garantijų sistema. Turkijos ir Ukrainos atstovai nurodė pagrindinį Rusijos nacionalinių garantijų trūkumą – gerokai išaugančias garantijų kainas, kurios atskirais atvejais padidėjo 3 kartus. ES delegatas priminė, jog Rusija pažeidė ne tik TIR konvenciją, tačiau ir Vienos konvenciją bei Pasaulinės prekybos organizacijos susitarimą dėl tarifų ir prekybos (GATT).
 
Kazachstano atstovas taip pat išreiškė palaikymą TIR sistemai, kaip efektyviam įrankiui vežėjų darbe ir minėjo, jog Rytų muitų sąjungos tranzito sistema patirs rimtų išbandymų, jeigu ši sistema nebus atstatyta.
 
Rusijos FTS atstovas atsakė, jog Rusija neturėjusi ketinimų stabdyti TIR sistemos veikimą ir jį stengiasi stiprinti aukščiau minėtais papildomais kriterijais garantuojančiai asociacijai. O lygtoliniai veiksmai esą buvo daromi siekiant užtikrinti šalies pajamas muitų srityje.
 
Vienu iš svarbių momentų AC.2 posėdyje tapo Jungtinių Tautų TIR vykdomosios tarybos „TIRExB“ nario išrinkimas. Vietoj postu palikusių dviejų narių buvo pasiūlytos dvi naujos kandidatūros: Rusijos atstovas Sergejus Amelijanovičius, FTS muitinės procedūrų ir muitinės kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojas ir Lenkijos muitinės atstovė Beata Gaida. Surinkusi didesnę dalį balsų buvo išrinkta tik pastaroji kandidatė.
 
Jungtinių Tautų Europos Ekonominės komisijos vykdantysis sekretorius Michael Moller prieš prasidedant posėdžiams kreipėsi į visų šalių delegatus kviesdamas rasti būtinus sprendimus TIR sistemos darniam darbui.


www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt