Aptarti Rusijoje planuojami įstatymų pakeitimai, kurie įtakos vežėjų darbą

2014 06 20


Birželio 19 d. Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos “Linava” prezidentas Algimantas Kondrusevičius ir generalinis sekretorius Vidmantas Adomaitis susitiko su Rusijos teisinių paslaugų bendrovės “Evrazoto” vadovu Aleksandru Žigulinu. Aptarta situacija dėl TIR sistemos veikimo Rusijoje. Tuo pačiu kalbėta apie Rusijos Dūmoje svarstomus “Tarptautinio automobilių transporto gabenimų valstybinės kontrolės ir atsakomybės už pažeidimus” įstatymo pakeitimus ir planuojamas Rusijos administracinių pažeidimų kodekso pataisas, kurios padidintų užsienio vežėjų atsakomybę.
 
Pasak A.Žigulino, Rusijos Dūmoje antruoju ir trečiuoju skaitymu svarstytos įstatymo ir Rusijos administracinių pažeidimų kodekso pataisos yra susiję su gabenimų rūšies nustatymu. Siūloma atliekamo vežimo rūšį nustatyti pagal prekės kilmės šalį ir tuo pagrindu reikalauti trečiųjų šalių leidimų. Tuo pačiu numatytos baudos bei sankcijos už tokių leidimų nepateikimą. “Lietuvos vežėjams tokia traktuotė nėra palanki, juolab, kad tarp Lietuvos ir Rusijos yra pasirašyta tarpvalstybinė sutartis, reglamentuojanti abipuses kelių transporto veiklos sąlygas. Priėmus minėtus įstatymo pakeitimus būtų galima gana plačiai aiškinti kaip nustatoma vežimo rūšis”, – sakė jis.
 
Anot A.Kondrusevičiaus, ypač neramina tai, jog pagal šias nuostatas gali būti reikalaujama trečiųjų šalių leidimų transporto inspektoriui vien pažvelgus į krovinio kilmės šalį. Taip pat nerimą kelia siūlomas gana laisvas važtaraščių pildymo ir kelionės dokumentų sąrašo traktavimas.
 
Jis pabrėžia, jog tokios nuostatos neatitinka tarptautinio kelių transporto veiklos realijų, nes tolimose Azijos, Pietų Amerikos šalyse, JAV ar Europoje gaminami produktai Rusijoje yra gabenami kitų šalių vežėjų. Todėl šie pakeitimai yra diskriminuojantys Lietuvos vežėjus Rusijos kolegų atžvilgiu.
 
Anot A.Žigulino, Administracinių pažeidimų kodekso pataisose numatytos nemažos baudos ir išplėstos transporto priemonės sulaikymo galimybės, gresia rimtais nuostoliais vežėjams.
 
Susitikime sutarta papildomai kreiptis į atsakingas Lietuvos ir Rusijos institucijas prašant, kad šios ydingos, tarpvalstybinių susitarimų neatitinkančios įstatymo bei Administracinių pažeidimų kodekso nuostatos nebūtų įtrauktos į galutinę pataisų redakciją.


www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt