Lietuva siekia tapti svarbia globalios logistikos grandinės dalimi

2013 11 27

 

„Transporto tinklai yra Europos bendrosios rinkos arterijos, rinkų konkurencingumo varomoji jėga. Lietuvos teritoriją kerta du tarptautiniai transporto koridoriai ir jų atšakos – tai suteikia galimybę mūsų valstybei tapti svarbia grandimi globalioje logistikos grandinėje“, – sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius Kauno miesto savivaldybėje lapkričio 26 d. vykusioje konferencijoje „Lietuvos transporto sistemos progresas: konkurencinio pranašumo stiprinimas“. 

 

2013–2015 m. laikotarpiu Lietuvoje numatyta didelė investicijų į geležinkelių ir su geležinkeliais susijusią infrastruktūrą programa, kuri apims trijų viešųjų įvairiarūšių terminalų ir logistikos centrų bei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ir geležinkelių mazgo plėtrą.

 

„Šiandien mums labai svarbi abiejų Lietuvą kertančių transporto koridorių plėtra: ne tik Rytų-Vakarų, bet ir Šiaurės-Pietų. Aktyviai įgyvendinamas „Rail Baltica“ projektas Baltijos valstybes sujungs su Europos geležinkelių sistema ir pagerins krovinių ir keleivių vežimo geležinkeliais paslaugų kokybę“, – teigė ministras R. Sinkevičius.
 
Lietuva taip pat aktyviai dalyvauja koordinuojant įvairiarūšio vežimo projektus: „Vikingą“, „Saulę“, „Merkurijų“, „Šeštokus Express“, „Vilnius Shuttle“, „Baltijos vėją“ ir greitąjį keleivinį traukinį Minskas–Vilnius–Minskas. Šie projektai sulaukė pripažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse.

 

Europos Sąjungos transporto politikoje numatyta, kad iki 2040 m. geležinkeliu arba vandens transportu turi būti gabenama ne mažiau kaip 50 proc. krovinių, vežamų ilgesniu nei 300 km atstumu. Lietuva šios direktyvos atsakingai laikosi ir steigia viešuosius logistikos centrus, į kuriuos planuojama investuoti apie 100 mln. eurų. 

 

Šalies didžiųjų miestų strategiškai tinkamiausiose vietose steigiama po viešąjį logistikos centrą, kad būtų įgyvendinta darni sausumos, oro ir vandens transporto rūšių sąveika. Vilniuje ir Kaune viešieji logistikos centrai jau statomi, čia įvairiarūšiai terminalai pradės veikti 2014 m. pabaigoje, Klaipėdoje ir Šiauliuose – 2016 m.

 

Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

 

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt