ES transporto ministrai tarsis, kaip užtikrinti oro keleivių teises bei jūros transporto ir geležinkelių saugą

2013 10 09

 

Spalio 10 d. Liuksemburge vyksiančiame Europos Sąjungos (ES) Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdyje ES transporto ministrai diskutuos dėl oro vežėjų atsakomybės užtikrinant keleivių teises ir sieks sutarimo dėl geležinkelių saugos gerinimo priemonių.

 

„Tikimės, kad šis tarybos posėdis bus itin rezultatyvus. Diskusija dėl oro keleivių teisių turėtų mums nurodyti gaires atnaujinant ES taisykles. Sieksime priimti bendrą Tarybos požiūrį keliais svarbiais klausimais, daugiausia dėmesio skirdami Geležinkelių saugos direktyvai, pasaulinei navigacijos palydovų sistemos (GNSS) agentūrai, oro eismo valdymo sistemos (SESAR) projektui bei Europos jūrų saugumo agentūrai“, – sako Lietuvos susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

 

Aviacijos srityje ministrai svarstys Europos Komisijos (EK) pasiūlymą dėl reglamento, nustatančio bendras kompensavimo ir pagalbos keleiviams taisykles atsisakymo vežti ir skrydžių atšaukimo arba atidėjimo ilgam laikui atveju, taip pat diskutuos dėl oro vežėjų atsakomybės už keleivių ir jų bagažo vežimą oro transportu. Ministrų diskusijos metu daugiausia dėmesio bus skiriama pirmininkaujančios Lietuvos pasiūlytoms temoms dėl keleivių teisių užtikrinimo praleidus jungtinį skrydį ir kompensacijų už ilgą skrydžio vėlavimą.

 

Siekiant gerinti oro eismo valdymą ir saugą, Transporto ministrų taryboje siekiama susitarimo dėl  Europos oro eismo naujos kartos valdymo sistemos (SESAR) kūrimo ir bendros įmonės, skirtos šiai sistemai kurti, veiklos pratęsimo iki 2024 m. Naujoji sistema itin svarbi augančiam skrydžių sektoriui administruoti. Tikimasi, kad ji pagerins skrydžių saugą ir padės didinti Europos konkurencingumą pasaulio aviacijos rinkoje.

 

Tarybos posėdyje ministrai diskutuos dėl Ketvirtojo geležinkelių paketo, kuriuo siekiama sukurti bendrą Europos geležinkelių erdvę ir rinką, šalinant dar liekančias administracines, technines ir patekimo į rinką kliūtis. Tikimasi, kad bus pasiektas ministrų sutarimas dėl Geležinkelių saugos direktyvos, kuri yra minėto paketo dalis.

 

Transporto ministrai taip pat sieks sutarimo dėl Europos jūrų saugumo agentūros (angl. European Maritime Safety Agency – EMSA) tolesnio finansavimo 2014–2020 m. Tai svarbu užtikrinant EMSA veiklą rūpinantis saugumu ir taršos iš laivų bei naftos ir dujų įrenginių prevencija.

 

Ir paskutinis svarbus klausimas bus svarstomas dėl pasiūlymo įsteigti Europos GNSS agentūrą. Tikimasi, kad šios sistemos įgyvendinimas užtikrins tinkamą Europos palydovinės navigacijos saugumo akreditavimo procesą.    


Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

 

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt