Algimantas Kondrusevičius: „Yra Lietuvos įmonių, kurių kroviniai į Rusiją važiuoja be problemų“

2013 09 25

 

Lietuvos vežėjų asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius 15min.lt nurodė, jog iki šiol iš Rusijos nėra gauta paaiškinimų, kodėl kroviniams iš Lietuvos taikomos sugriežtintos patikros procedūros. Pasak jo, verslininkai jau bando savo krovinius siųsti naujais maršrutais, kad aplenktų Lietuvą, tačiau problemų kyla ne visiems. Yra Lietuvos maisto produktų gamintojų, kurių kroviniai į Rusiją keliauja be gaišaties muitinėje.

 

 4312 
– Penktadienį pranešta, jog Rusija Lietuvos vežėjams ėmė taikyti privalomą konvojavimą, už kurį vežėjai turi patys susimokėti. Kokia situacija pasienyje šiuo metu? – paklausė 15min.lt A.Kondrusevičiaus.
 
– Dėl konvojavimo buvo per daug aštriai sureaguota. Krovinių iš Lietuvos tikrinimo režimas nesikeičia. Greičiau praleidžiami greitai gendantys kroviniai, tačiau ir jie tikrinami pakankamai ilgai.
 
Pasienio punktuose pradėjus detaliąsias patikras Rusija pritrūko pajėgumų, todėl transporto priemonės nukreipiamos į kitus terminalus ir joms skiriama palyda.
 
– Kokios prekės iš Lietuvos praleidžiamos greičiau?
 
– Matome, kad šiuo metu tikrinimas taikomas ne visoms prekėms iš Lietuvos. Atsirado kitų kriterijų nei rugsėjo 12–13 d. Lengviau pravažiuoja maisto produktai ir tos prekės, kurios jau ne kartą tikrintos. Muitininkai spėjo atsirinkti, kad yra prekių, kurios tikrai nekelia jokios rizikos.
 
– Ar Rusija pateikė papildomos informacijos, kodėl kroviniams iš Lietuvos taikoma papildoma patikra?
 
– Kol kas remiamės vežėjų informacija. Atsakymų iš Rusijos pusės nei mes, nei Lietuvos muitinė šiuo metu neturime.
 
– Kaip verslininkai reaguoja į antrą savaitę trunkančias problemas?
 
– Padėtis rinkoje yra vienareikšmiškai bloga. Lietuva tampa šalimi, kuri nėra patraukli krovinių siuntėjams ar gavėjams. Mus tai kelia didžiulį nerimą, nes transporto versle srautus nukreipti galima labai greitai ir tai jau prasidėjo.
 
Dalis verslininkų iš viso sustabdė savo pervežimus į Rusiją, kiti ieško kelių per kitas valstybes, tačiau yra ir įmonių, kurios toliau sėkmingai dirba. Tikrai galiu patvirtinti, kad praėjusių savaitę be jokių kliūčių į Rusiją vyko „Vičiūnų grupės“ prekės.
 
– Galbūt Lietuvos vežėjams reikėtų steigti bendras įmones su Rusijos verslininkais ir taip bandyti apeiti ne pirmą kartą taikomus ribojimus pasienyje?
 
– Didžiausia problema, kad čia ne vežėjų problema ir ne vežėjų klausimas. Rizikos grupė nėra vežėjai. Rizikos profilis yra pakrovimo šalis – Lietuva. Tai sudėtingesnis ir pavojingesnis klausimas. Tam pačiam Rusijos vežėjui, kuris veža krovinius iš Lietuvos, taikomas toks pats tikrinimo režimas, kaip ir mums.

 

 

 

 

www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt