Lietuvos europarlamentarams pristatytas „Rail Baltica“ projektas

2015 03 09

 

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, šiandien susitikęs su Europos Parlamento (EP) nariais Vilija Blinkevičiūte, Zigmantu Balčyčiu ir Valentinu Mazuroniu, pristatė „Rail Baltica“ projekto įgyvendinimo eigą ir finansavimo galimybes. Sutarta, kad europarlamentarai šio projekto svarbai akcentuoti Briuselyje suteiks išskirtinį dėmesį. 

 

„Rail Baltica“ projektas itin reikšmingas tiek Lietuvai, tiek visai Europos Sąjungai. Turėtume sutelkti jėgas tam, kad šis tarptautinės reikšmės projektas būtų įgyvendintas sklandžiai ir laiku. Kviečiu Lietuvos europarlamentarus ES institucijose pateikti kaip įmanoma daugiau informacijos apie projektą“, – sakė susisiekimo ministras R. Sinkevičius.

 

Pasak susitikime dalyvavusių europarlamentarų, tai, kad „Rail Baltica“ yra prioritetinis Europos geležinkelių infrastruktūros projektas ir jis turi tapti realybe, patvirtina ir Europos Komisija bei pirmą kartą sukurtas rimtas finansinis šaltinis – Europos infrastruktūros tinklų priemonė CEF (angl. Connecting Europe Facility).

 

Šių dienų geopolitiniame kontekste „Rail Baltica“ projektas reiškia ne tik naujas investicijas regione, papildomas darbo vietas, bet ir nacionalinį saugumą, todėl šiandien kaip niekad reikalinga efektyvi geležinkelių jungtis su Europa.

 

„Šis projektas yra tarp beveik 30 kitų Europos Sąjungos prioritetinių projektų. Tai neabejotinas nuopelnas ir Lietuvos, kuri įgyvendindama „Rail Baltica“ iš trijų Baltijos šalių yra daugiausiai nuveikusi. Susisiekimo ministerija verta pagyrimo už tai, kad turėsime jungtį su Vilniumi“, – teigė EP narys Z. Balčytis.

 

„Rail Baltica“  projektas yra naujosios transeuropinio transporto tinklo (TENT-T) plėtros politikos dalis ir priklauso vienam iš dešimties svarbiausių Europą kertančių koridorių – Šiaurės–Baltijos jūros. Europinės vėžės geležinkelis sujungs Helsinkį, Taliną, Rygą, Kauną, Vilnių ir Varšuvą, pratęsiant jį iki Berlyno.

 

Paraiška dėl šio projekto finansavimo EK jau pateikta. Pagal programą CEF Lietuva, Latvija ir Estija iš viso prašo apie 620 mln. eurų. Lietuva transporto srities projektams įgyvendinti tikisi maždaug 165 mln. eurų paramos.


Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt