Keičiasi importo/eksporto tvarka Hamburgo Uoste

2012 11 26


Po beveik 125 m. Hamburgas praras laisvojo uosto statusą. Tai nutiks kitų metų sausio 1 d. Kartu su šiuo įvykiu keisis ir muitinės procedūros. Uoste bus pritaikytos Europos jūrų uosto muitinės taisyklės. Įsigalios nuo 2002 m. veikianti „Container Terminal Altenwerder“ (CTA) tvarka.

Jau nuo gruodžio 1 d. dauguma įmonių dirbančių šiame uoste pradės taikyti CTA taisykles, kad adaptuotųsi prie naujos tvarkos ir padėtų su ja susipažinti vežėjams.


Vairuotojai įformindami konteinerius pagal Europos jūrų uosto muitinės taisykles gaus antspaudus ant priėmimo – perdavimo akto (Interchange Receipt) ir galės naudotis greitąja juosta važiuodami laisvojo uosto teritorijoje. Ši tvarka galios nuo gruodžio 1 d. iki metų galo.


Gabenant konteinerį iš uosto teritorijos, nebereiks atlikti baigiamojo konteinerio įforminimo.


Importas


Atplukdyti pakrauti konteineriai iškraunami terminale, kur atliekamos muitinės saugojimo procedūros (AT/B/15…).


Prieš išgabenant konteinerius reikia patikrinti ar jie paruošti išvežimui. Terminalai leis išgabenti konteinerius tik tuo atveju, jei muitinės atstovai patvirtins, kad šie gali būti išgabenami, o tai reiškia, kad bus atliktos visos reikiamos muitinės procedūros.


Norint išvengti laukimo, kol bus paruoštas konteineris, važiuoti į konteinerių terminalus reikia tik tuomet kai: atliktos muitinės procedūros arba planuojama vežti su tranzito T1 ar TIR atidarymu arba jei konteineris gali būti judinamas kol yra saugomas muitinės terminale.


Užsakovas arba atsakingas asmuo sužinoti konteinerio statusą gali keliais būdais. Galima bus naudoti užklausimų sistemas (Coast, Infogate), o taip pat ir IMP (Import Message Platform), kurios pagalba galima gauti visą informaciją apie konteinerį: laivo atplaukimo laikas, paruošimas išvežimui, leidimai iš kompetentingų institucijų.


Taip pat informacija galima gauti ir vietoje šiuose terminaluose:


Konteinerių terminalas Altenwerder (CTA) Pirm. 06:00 – Šešt. 15.00


Konteinerių terminalas Burchardkai (CTB) Pirm. 06:00 – Šešt. 18.00

Konteinerių terminalas Eurogate (CTH) Pirm. 06:00 – Šešt. 13.00

Konteinerių terminalas Tollerort (CTT) Pirm. 06:30 – Šešt. 13.00

Visose kitose uosto vietose nėra nuolatinių muitinės pareigūnų ir iš jų išvežti krovinius arba juos atgabenti galima tik tada jei iš anksto buvo sutarta dėl mobilios muitinės arba jei kompanija išleidžianti/priimanti krovinį turi specialų muitinės statusą „įgaliotas siuntėjas“ arba „įgaliotas gavėjas“.


Tranzitinių muitinės procedūrų atidarymą arba uždarymą galima atlikti ir muitinės filialuose „Waltershof“ ir „Windhukkai“. Tokiu atveju krovinys gali būti gabenamas į muitinės filialo laikinojo saugojimo sandėlius arba atitinkamoms įmonėms. Po procedūros laikinąjį saugojimą būtina deklaruoti HH 0339-E forma. Tokios galimybės turi būti suderintos individualiai ir iš anksto.


Muitinės tikrinimas


Jei Jūsų gabenamam konteineriui paskirta muitinės kontrolės procedūra, tuomet užsakovas ar įgaliotas asmuo turi susisiekti su konteinerių terminalu ir patikslinti bei suderinti visas reikiamas detales.


Jei muitinės patikrinimo negalima atlikti gavėjo terminale, tuomet prieš gabenant konteinerį gavėjui vežėjui būtina pačiam užvažiuoti į vieną iš dviejų apačioje pateiktų postų. Konteinerio gabenimas skanavimo procedūroms į patikros vietą galimas tik kroviniui turint laikino saugojimo statusą.

Muitinės ofisas Waltershof


Finkenwerder Straße 4, 21129 Hamburgas,

Pirm. 06:00 – Šešt. 13.00

Muitinės ofisas Windhukkai


Indiastraße 4, 20457 Hamburgas,

Pirm. – Penkt. 06:00 – 22.00 (Nuo sausio 1 d. turėtų dirbti visą parą).

Nuo sausio 1 d. muitinė automatiškai nebestabdys vilkikų. Vairuotojams teks patiems įsitikinti, kad sutvarkyti visi reikalingi dokumentai. Priešingu atveju grės baudos, todėl reikia griežtai laikytis užsakovo ar tarpininko reikalavimų.


Eksportas


Kasdieninė tvarka beveik nesikeis. Esminis pasikeitimas susijęs su tranzito procedūros uždarymu. Kaip ir importo metu, taip ir čia, šią procedūrą bus galima padaryti viename iš keturių terminalų (CTA, CTB, CTH, CTT). Jei tranzito procedūra uždaroma ne viename iš šių terminalų, tuomet kaip ir importo metu reikia tartis dėl mobilios muitinės arba dirbti su įgaliotais muitinės filialais.


Gabenant krovinį į muitinę būtina apie jį pranešti ir pateikti kitus reikalingus dokumentus.

Pervežimai


Gabenti konteinerius iš vieno terminalo į kitą galima tik praėjus muitinės procedūras ir kuomet konteineris tampa laikinai saugojamas. Toks gabenimas turi būti iš anksto užfiksuotas naudojant „ATLAS“ informacinę sistemą.


Saugojimo terminai


Muitinės saugomi konteineriai turi numatytus maksimalius terminus. Muitinė juos gali saugoti iki 20 dienų, jei jie atgabenti autotransportu ir iki 45 dienų jei atplukdyti laivu. Paprastai šio laikotarpio pabaigoje, reikia nedelsiant atlikti mokamą perkėlimą į kitus muitinės sandėlius. Konteinerių terminalai informuoja kompetentingus asmenis ir aptaria tolesnius veiksmus.


www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt