IRU sertifikuos rentgeno aparatus pasieniuose

2012 11 14


„IRU“ pradės sertifikuoti muitinėse naudojamus rentgeno aparatus, skirtus transporto priemonių tikrinimui. Tikimasi, kad tai padės supaprastinti nesuderintus ir nereikalingus rentgeno patikrinimus šiuo metu atliekamus pasienyje.

„IRU“ akcentuoja, kad naudojant tokius prietaisus būtina užtikrinti, kad šie nebūtų kenksmingi vairuotojams ir palengvintų transporto judėjimą tarp šalių.


„IRU“ jau anksčiau yra išleidusi rezoliuciją šiuo klausimu. Jos pagrindinės gairės susijusios su vairuotojų sveikata ir transporto priemonių tikrinimo procedūrų mažinimu.


• Akcentuojama, kad rentgeno aparatų naudojimas pagreitina sienos kirtimo laiką, automobiliai nėra ardomi, tačiau ši technika turi būti visiškai saugi ir nekelti pavojaus nei vairuotojams, nei transporto priemonėms. Ji turėtų būti skirta kontrabandos ir nelegalų paieškai.


• Skirtingos procedūros ir skirtinga įranga, kurią naudoja atskiros šalys, turėtų būti suderintos tarpusavyje.

• Transporto priemonė gali būti vienos kelionės metu gali būti net kelis kartus patikrinta su rentgeno spinduliais. Valstybės turėtų bendradarbiauti ir pasitikėti kolegų atliktu darbu. Juo labiau, kad ir tarptautinės organizacijos skatina mažinti procedūrų kiekį.

• Trūksta informacijos apie tai, kaip šie spinduliai veikia vairuotojus.

„IRU“ skatina vyriausybes įsigyti tik kokybiškus rentgeno aparatus ir būtinai atsižvelgti į šiuos faktorius:


• Reikalauti iš gamintojo, kad šis pateiktų garantijas, kad įranga nekelia pavojaus žmonių sveikatai, kroviniui ar transporto priemonei.


• Teikti daugiau informacijos apie šią įrangą kelių transporto verslui.

• Pateikti aiškią informaciją apie tai, kaip turi elgtis vairuotojas tokios procedūros metu. Ši informacija turėtų būti procedūros atlikimo vietoje, o taip pat galima informuoti per vairuotojų ir darbdavių organizacijas.

• Taikyti rentgeno įrankius bei tikrinimo metodus, kurie užtikrintų, kad procedūros metu transporto priemonė stovi vietoje, o juda tik skanavimo įranga.

• Užtikrinti reguliarią skanavimo įrangos patikrą ir aprūpinimą reikiamomis medžiagomis, gerai apmokyti darbuotojus kaip reikia su juo dirbti.

• Suvienodinti patikrinimo procedūras visose muitinėse.

• Sudaryti sistemą, kuri leistų matyti kaip dažnai tokiu būdu yra tikrinama transporto priemonė, kad išvengti bereikalingų patikrinimų.

www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt