Ar “Linavos” tyrimas persikels ir į Seimo posėdžių salę?

2012 09 27


Įsibėgėjus Seimo Antikorupcijos komisjos tyrimui dėl vežėjų asociacijos “Linava” veiklos, aiškėja įdomūs dalykai: ar tik Antikorupcijos komisija vykdydama savo funkcijas neviršija Seimo statutu ir Antikorupcijos komisijos įstatymu jai nustatytų įgaliojimų?

Vakar (rugsėjo 25 d.) generalinis prokuroras Darius Valys, atsakydamas į Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisijos prašymą pateikti detalią informaciją apie konkrečius ikiteisminius tyrimus, nurodė, kad tokios informacijos neteiks. Be to, generalinis prokuroras apie tokius Antikorupcijos komisijos veiksmus pranešė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai. Svarbu paminėti, kad 13 parlamentarų (daugelis iš Antikorupcijos komisijos) yra kreipęsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši pradėtų ikiteisminį tyrimą dėl vežėjų asociacijos “Linava” veiklos.

Kreipimesi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją nurodoma, kad Antikorupcijos komisija reikalaudama detalių duomenų apie konkrečius ikiteisminius tyrimus bei išsakydama nuomonę dėl kai kurių asmenų procesinės padėties ir konkrečių ikiteisminių tyrimų baigties, viršija Seimo statutu ir Antikorupcijos komisijos įstatymu jai nustatytus įgaliojimus. D. Valio teigimu, Antikorupcijos komisija pažeidžia LR Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtintą prokurorų nešališkumo, nepriklausomumo ir ikiteisminio tyrimo duomenų neskelbtinumo principus. „Prokuratūra visada buvo ir yra atvira diskusijoms apie galimybes tobulinti jai pavestų funkcijų vykdymą, pasitikėjimo institucija didinimą ir kitus sisteminio pobūdžio klausimus, tačiau besiklostanti situacija, kai Seimo nariai siekia sužinoti konkrečių ikiteisminių tyrimų duomenis ir mėgina perimti prokurorų proceso veiklos kontrolės funkcijas yra netoleruotina. Pažymėtina, kad toks politikų elgesys kelią grėsmę atskirų tyrimų sėkmei, kadangi vėlesniuose teismo procesuose tai gali būti traktuojama kaip prokurorų nešališkumo ir nepriklausomumo principų pažeidimas“, – pabrėžia šalies generalinis prokuroras D. Valys.

Svarbu paminėti, kad Antikorupcijos komisijos įstatyme nurodyta, kad Komisija nesikiša į teisėsaugos institucijų ir teismų veiklą, susijusią su jų tiesioginėmis funkcijomis.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Ligito Kernagio nuomone: „Toks precedentas, kada institucijos ignoruoja Seimą, tikrai negalimas, nes mes negalime vykdyti parlamentinės kontrolės. Tai mums visiškas suriša rankas. Tokia situacija yra negalima. (…) Mes neklausėme smulkmenų, mes klausėme, kodėl kai kurie ikiteisminiai tyrimai yra vilkinami, kada baigiasi terminai, gal sueis senatis. Dabar mes neturime visiškai jokio atsakymo”, – apgailestavo L. Kernagis.

Šiandien L. Kernagio vadovaujama Seimo Antikorupcijos komisija, nesulaukusi generalinio prokuroro informacijos apie vykdomus ikiteisminius tyrimus, nutarė kreiptis į Seimo Pirmininkę Ireną Degutienę. Parlamento vadovės bus prašoma pakviesti generalinį prokurorą D.Valį į Seimą, kuris tokią ataskaitą pateiktų iš plenarinių posėdžių tribūnos.

Artimiausiu metu turėtų paaiškėti šios istorijos atomazga, ar Seimo Etikos ir procedūrų komisija atliks tyrimą dėl Antikorupcijos komisjos veiksmų, ir, ar generalinis prokuroras viešai iš tribūnos Seime sakys tai, ko jam neleidžia atskleisti LR Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtinti prokurorų ir ikiteisminio tyrimo duomenų neskelbtinumo principai.

www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt