"Fortum" ir inovacijų fondas "Sitra" didina bangų energetikos finansavimą

2012 09 04


"Fortum" ir Suomijos inovacijų fondas "Sitra" padidino technologijos, leidžiančios išgauti energiją iš bangų, finansavimą. Projektą vysto Suomijos bendrovė "AW-Energy" Oy. Gavusi šį finansavimą, "AW-Energy" pradės komercinį "WaveRoller" įrenginio kūrimą ir pabaigs 3x100kW galios demonstracinės jėgainės Penichės mieste (Portugalija) bandymą.

"WaveRoller" – tai panardinamas bangų energijos keitiklis, kurio pagrindą sudaro atlenkiama plokštė, tvirtinama prie jūros dugno netoli kranto esančiame plote. Jis gamina elektros energiją iš bangų judėjimo ir yra sujungtas su krante esančiu elektros tinklu. Komercinio "WaveRoller" įrenginio kūrimo tikslas – paversti šią technologiją pelno šaltiniu ir padidinti bangų energijos gamybą.

Finansavimo padidinimas yra pasitikėjimo "WaveRoller" technologija, kurią sukūrė ir užpatentavo "AW-Energy", ženklas. "Fortum" ir "Sitra" su "AW-Energy"bendradarbiauti pradėjo 2008 metais. Bangų energija yra svarbi "Fortum" mokslinių tyrimų, kuriant tvarius energetikos sprendimus, dalis.

Pasak "Fortum" viceprezidento Per Langer, priežastys, kuriomis remiantis priimtas sprendimas pratęsti finansinę paramą, yra tiesiogiai susijusios su "Fortum" kuriama "Saulės ekonomikos" vizija. "Investicijos į atsinaujinančios energijos, tokios kaip bangų ir saulės energija, gamybos plėtrą yra svarbi mūsų strategijos dalis. Tvarumas yra "Fortum" strategijos pamatas ir mes tikime, kad ateityje energijos gamyba remsis efektyvia energetikos sistema ir energija tiesiogiai ar netiesiogiai gaunama iš saulės", - pažymėjo Per Langer.

Be "AW-Energy" skiriamos paramos, "Fortum" taip pat įgyvendina vieną didžiausių pasaulyje bangų energijos projektą Švedijos vakarinėje pakrantėje ir yra sudariusi partnerystės sutartį su Prancūzijos jūrų bendrove DCNS dėl bangų energijos plėtros ir bandymų Prancūzijoje.

"Ateitis priklauso atsinaujinančiai energijai, tad mums reikalingi novatoriški technologiniai metodai, tokie kaip, "AW-Energy" sukurta "WaveRoller" technologija. Tvari energija vaidins labai svarbų vaidmenį ateities energetikos rinkoje", – teigia "Sitra" direktorius Sami Tuhkanen.

"AW-Energy" taip pat neseniai sulaukė teigiamo Suomijos technologijų ir inovacijų finansavimo agentūros (TEKES) sprendimo dėl finansavimo. Gavusi bendrą finansavimą iš TEKES, "Fortum" ir "Sitra", "AW-Energy" užsitikrino 7,3 mln. eurų naujos kartos komercinio 500kW "WaveRoller" įrenginio kūrimui.

"WaveRoller" technologija turi daug pranašumų, tokių kaip nedidelis vizualinis poveikis ir santykinis nuolatinis elektros energijos atidavimas. Bendradarbiavimas su "Fortum", "Sitra" ir TEKES suteikia "AW-Energy" galimybę tęsti šios technologijos industrializavimą ir toliau plėtoti prieškomercinius projektus, dėl kurių dabar deramasi", - teigia "AW-Energy" generalinis direktorius John Liljelund.

Be "Fortum" ir "Sitra", "AW-Energy" akcininkai yra "Aura Capital" Oy, "John Nurminen" Oy, "Hytar" Oy ir keletas privačių investuotojų.

„Komunikacija ir konsultantai“
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt