Elektrėnuose ir Jonavoje iki rudens bus nutiestos pavyzdinės dviračių trasos

2012 07 25


Jau šį rudenį Elektrėnuose ir Jonavoje bus nutiestos dviračių trasos, kurios taps pavyzdžiu kitiems miestams, kuriant žmonėms patrauklų kasdieninio susisiekimo dviračių takų tinklą. Šie savivaldybių projektai buvo pripažinti geriausiais Susisiekimo ministerijos skelbtame konkurse.

Ministerijos sudaryta komisija, koordinuojanti pavyzdinių dviračių takų tiesimo projektus, susitiko su Elektrėnų ir Jonavos savivaldybių atstovais bei projektus vykdančiomis įmonėmis. Susitikimo metu įvertinta savivaldybių pažanga ir dviračių takų tiesimo darbai.

Abiejų savivaldybių projektai siūlo skirtingus sprendimus, kaip mieste nutiesti dviračių trasą, galinčią sujungti jau sukurtą dviračių eismo infrastruktūrą į vientisą maršrutų tinklą, sudarant galimybes žymiai padidinti susisiekimo dviračiais patrauklumą. Dviračių trasas abi savivaldybės planuoja nutiesti iki šių metų spalio mėnesio.

Elektrėnuose tiesiamas žiedinis dviračių takas apjuos pagrindinius miesto gyvenamuosius rajonus. Trasa sujungs jau esamus takus, drieksis šalia visų pagrindinių darboviečių, sudarys sąlygas susisiekti su užmiesčio gyvenamosiomis teritorijomis, mokymo, sveikatos įstaigomis ir kitais žmonių traukos objektais. Takas išsiskirs spalviniu apipavidalinimu, saugos sprendimais, danga. Šis projektas galės tapti pavyzdžiu panašaus dydžio miestams ar didesnių miestų mikrorajonams.

Jonavos savivaldybė mieste taip pat suformuos žiedinio tipo jungtį, integruojančią jau esamus dviračių takus į bendrą tinklą ir jungiančią atskirus mikrorajonus su miesto centru. Jonavos dviračių tinklas bus vienas iš geriausių vidutinio dydžio Lietuvos miestuose.

Praėjusiais metais Susisiekimo ministerija visas savivaldybes kvietė dalyvauti konkurse dėl geriausios demonstracinės dviračių trasos, skirtos kasdienio susisiekimo poreikiams tenkinti. Tačiau konkurse dalyvavo tik 6 savivaldybės. Nugalėtojais tapo Elektrėnai ir Jonava, kurių parengtus projektus ekspertai pripažino geriausiais.

Anot susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio, Elektrėnų ir Jonavos savivaldybėms ministerija skirs apie 3,5 mln. litų. Dalį lėšų skiria ir pačios savivaldybės.

Mažiau balų konkurse surinkusioms savivaldybėms bei tiems miestams ir rajonams, kurie yra tinkamai pasirengę plėsti dviračių takų tinklą, Susisiekimo ministerija planuoja numatyti galimybes gauti finansavimą iš 2014–2020 metų ES struktūrinės paramos lėšų.

Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt