Apie saugų eismą Lietuvos bendruomenių sąskrydyje

2012 06 14


Birželio 9–10 dienomis Klaipėdos rajono Karklės kaime įsikūrusioje poilsiavietėje „Žilvitis“ jau aštuntąjį kartą vyko Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis. Iš įvairių Lietuvos kampelių autobusais ir nuosavomis mašinomis į Karklę susirinko apie pusantro tūkstančio bendruomeniečių. Šis jau tradiciniu tapęs renginys į pajūrį pakvietė ir jauną, ir seną, bendruomeniškos idėjos pagauti dalyviai ten suvažiavo net šeimomis. Ir šį kartą sąskrydyje dalyvavę kaimiškųjų bendruomenių atstovai „paragavo“ visko: klausė sveikinimų ir kalbų, demonstravo jėgas įvairiose sporto rungtyse, simboliškai varžėsi pristatydami savąjį kraštą tradiciniais valgiais ir kiemelių puošyba, demonstravo sodžiaus vertybes ir istorinę patirtį. Linksmų ir šventiškų sąskrydžio dienų pakilios dvasios neįveikė nei žvarbokas pajūrio vėjas, nei trumpalaikis lietus.

Šiemet Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydžio dienomis buvo paminėta graži sukaktis – šios sąjungos 10-metis. Ta proga Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungai ir jos pirmininkei Guodai Burokienei išsakyta daug gražių žodžių ir palinkėjimų.

Oficialiame sąskrydžio atidaryme kalbėjęs Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Janušauskas pasidžiaugė, kad kartu su Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga organizuojamas konkursas „Eismo saugumas bendruomenėse“ sėkmingai vyksta jau treti metai iš eilės. Laikas parodė, kad konkursas sukėlė didžiulį kaimo bendruomenių susidomėjimą, kasmet į jį įsijungia vis daugiau kolektyvų, pasiūlo naujų ir įdomių formų, kuriomis saugus eismas skleidžiamas tarp bendruomeniečių. Šis sąskrydis tapo dar viena proga pakviesti į judėjimą už saugų eismą ir tas bendruomenes, kurios iki šiol šiame masiniame renginyje dar nedalyvavo. Pasiūlyta dažniau naudoti saugaus eismo priemones (liemenes, atšvaitus ir kt.), kurias šiam konkursui įgyvendinti nuolat teikia Kelių direkcija.

Pasibaigus teatralizuotam sąskrydžio atidarymui, bendruomeniečiai skubėjo ruoštis stilizuotoms sporto rungtims, pristatė savojo krašto savitumus. Prasidėjo kaimynų kiemelių lankymas, patiekalų degustavimas.

Visiems labai patiko akcija-atrakcija „Atgal į gamtą“, kurios metu bendruomeniečiai demonstravo originalius savos gamybos galvos apdangalus. Po įdomių ir azartiškų sporto varžybų ant ilgiausios Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos 10-mečio vėliavos buvo piešiama visų sąskrydyje dalyvavusių bendruomenių heraldika.

Visiems įsiminęs šio konkurso darbas buvo sukurtas kolektyvinėmis vaikų pastangomis – ant didžiulės baltos drobės jie nutapė Saugaus eismo vėliavą, kurią padovanojo Lietuvos automobilių kelių direkcijai. Vaikai savo išmonę demonstravo olimpiniu principu – svarbu dalyvauti, o ne laimėti.

Atrodo, kad vykusiuose konkursuose ir renginiuose pralaimėjusiųjų nebuvo – įvairių dovanų gausa lydėjo kiekvieną bendruomenę (iš viso dalyvavo 22-jų savivaldybių bendruomenių atstovai). Kolektyvų programose buvo daugybė atrakcijų ir pramogų. Dalyviai, pasitelkę išmonę ir fantaziją, kūrybingai rungtyniavo, koncertavo ir linksminosi. Drąsesnieji, nepabūgę šaltoko jūros vandens, išsimaudė Baltijos bangose. Gera nuotaika, besišypsančios akys ir linksmi veidai liudijo, kad kartu praleistas laikas padėjo atitrūkti nuo kasdienybės, pailsėti, pasisemti energijos ir idėjų.

LAKD
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt