Lietuvos pramonininkų konfederacijos seminare aptartos sankcijos Baltarusijai

2012 06 07


Birželio 6 d., Lietuvos pramonininkų konfederacija surengė seminarą, skirtą aptarti ES ekonominėms sankcijoms taikytoms Baltarusijai ir kitoms trečiosioms šalims. Pranešimus šia jautria tema seminare pristatė Užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius, Lietuvos nuolatinės atstovybė Europos Sąjungoje ministras patarėjas Mindaugas Silkauskas, Europos išorinių veiksmų tarnybos, sankcijų politikos pareigūnas James Keay-Bright bei Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas ir asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Pasak Užsienio reikalų viceministro E. Ignatavičiaus, santykiai su Baltarusija plėtojami dviem kryptimis: norima kuo labiau atsiverti pilietinei visuomenei, bet kartu taikomos tikslinės ribojančios priemonės tam tikriems asmenims, susijusiems su Baltarusijos valdžios struktūromis. Tačiau prekybiniai ryšiai vystosi teigiama linkme – auga tiek Lietuvos eksportas į Baltarusiją, tiek importas iš jos. „Baltarusija lygiai taip pat suinteresuota dinamiškais verslo ryšiais su Lietuva. Antai eksportas į Lietuvą pernai išaugo 85 proc.“, – teigia E. Ignatavičius.

J. Keay-Bright pabrėžė, jog ES verslininkams turintiems ilgalaikes sutartis su šalimis, kurioms taikomis sankcijos, turėtų atkreipti dėmesį į aplinkybę, jog atsiskaitymai su sankcijų paliestomis įmonėmis bus ribojami. Atsiskaitymai vykdomi tik įtraukiant iki sankcijų įvedimo vykusias komercines operacijas, o sutartys po sankcijų yra nutraukiamos.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos poziciją pristatęs A. Kondrusevičius nuogąstavo, kad griežtesnės sankcijos Baltarusijai gali nubraukti iki 2,5 mlrd. litų Lietuvos verslo pajamų ir sukelti sunkumų vežėjams, Klaipėdos uostui ir geležinkelių transportui.

Diplomatai suskubo raminti verslininkų patikslinę, kad Lietuva pritaria vien ribojančioms priemonėms, bet ne įvairiapusėms sankcijoms, todėl ateityje tikimasi geresnio dialogo su Minsku.

www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt