Žiniasklaida: su A.Lukašenkos žinia vyksta degalų kontrabanda

2012 06 05


Lenkijos leidinys „Puls biznesu“ turi informacijos, kad baltarusiškas dyzelinis kuras nelegaliai tiekiamas Lenkijai, taip pat ir iš Lietuvos bei Latvijos, kur jis atkeliauja iš Baltarusijos naftos perdirbimo įmonių Mozyryje ir Novopolocke, praneša DELFI.lv.

Kaip pranešė portalas charter97.org, fiktyvi bendrovė tiekia baltarusišką dyzelinį kurą į Lenkiją ir nemoka pridėtinės vertės mokesčio. Dėl neteisėtos kuro prekybos valstybės biudžetas per metus gali netekti iki vieno milijardo zlotų, rašo „Gazeta Wyborcza“. Jeigu ši informacija bus patvirtinta, Lenkijos laukia labai didelis skandalas.

Naftos bendrovių vertinimu, valstybės iždas dėl to netenka iki 85 milijonų zlotų (67 mln. Lt) per mėnesį. Per metus nuostoliai perkopia milijardą zlotų (790 mln. Lt).

Lenkijos Vidaus saugumo agentūra atlieka tyrimą dėl nelegalaus kuro tiekimo. Kol kas jos spaudos tarnyba jokių detalių neatskleidžia.

Kaip anksčiau pranešė tinklalapis charter97.org, dyzelinio kuro kontrabanda į Lietuvą ir Latviją užsiima Baltarusijos oligarchai iš Aleksandro Lukašenkos aplinkos.

Novopolocko verslininko Nikolajaus Vorobėjaus (jis yra siejamas su sankcijų sulaukusiu Jurijumi Čižu) bendrovė „Interservis“ gauna naftos produktus iš Rusijos naftos kompanijos „Tatneft“ antrinės įmonės „Tatbelnefteprodukt“. Tada dyzelinis kuras eksportuojamas į Baltijos šalis kaip T ir L markės tirpiklis, o mazutas М100 – kaip antikorozinis mišinys. Tirpikliui ir antikoroziniam mišiniui muito mokesčiai išvis netaikomi. Akivaizdu, kad tokios machinacijos Baltarusijoje neįmanomos be tiesioginės A. Lukašenkos šeimos priedangos.

Duomenų apie „Interservis“ labai mažai. Pasirodo, ši bendrovė jau du dešimtmečius užsiima užsakovo naftos perdirbimu Baltarusijos naftos perdirbimo įmonėse, o daugiausia kaimyniniame „Naftan“. Ji užsiima didmenine naftos produktų (benzino, dyzelinio kuro, mazuto ir bitumo) prekyba NVS ir ES šalių rinkoms. Didžioji produkcijos dalis iškeliauja į Latvijos uostus. Nenuostabu, kad „Interservis“ yra didžiausias privatus mokesčių mokėtojas Novopolocke.

www.cargonews.lt, CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt