„Chip tiuningas“ – vilkikų gamintojų akimis

2012 05 21


Neseniai išsamiai rašėme apie vilkikų variklių valdymo programos pakeitimą, dar vadinanmą „chip tiuningu“.  Išklausėme vieną poziciją – įmonės, programuojančios vilkikų variklius vadovą, todėl nusprendėme išklausyti ir kitą pusę  – sunkiojo transporto gamintojų atstovus: kokią įtaką „chip tiuningas“ turi jų atstovaujamų gamintojų vilkikams.

Robertas Žitkauskas UAB „SKUBA“/ Renault Trucks Servisų tinklo direktoriaus pavaduotojas


Šiuo atveju reikia kalbėti ne tik apie variklių, bet ir visos transmisijos ilgaamžiškumą. Gamintojas dažnai didindamas variklio galią pakeičia transmisijos (sankabos, pavarų dėžės, galinio tilto diferencialo komplektaciją). „Chip tiuningo“ įmonės to dalyko niekada nepasiūlys. Nepatyręs arba neatsakingas vairuotojas gali ženkliai sutrumpinti automobilio tarnavimo laiką arba nepataisomai sugadinti. Gamintojas ne be reikalo testuoja ir sertifikuoja kiekvieną atskirą modelį, nes jam privalo suteikti aiškiai apibrėžtos ridos gamyklinę garantiją.

Jei naujo garantinio vilkiko variklį pirkėjas programuoja papildomai,  nutraukiama gamyklinė garantija ir už pasekmes vartotojas vienareikšmiškai pats prisiima atsakomybę.

Variklių programuotojai teigdami, kad naujų vilkikų modelių paleidžiamų į rinką sandara yra praktiškai ta pati, kaip ir ankstesnio modelio, o skiriasi tiktai variklio programa, klysta. Skiriasi SCR sistemos, turbokompresorių komponentai, stabdžių sistema. Modelio kaina keičiasi ir dėl kiekvienos modifikacijos transporto priemonei reikalingos sertifikacijos, kuri gamintojui kainuoja labai brangiai.


Saida Sarachanova UAB „LiberAuto“ atstovaujančios "Mercedes - Benz" marketingo vadovė


„Chip tiuningą" derėtų vertinti kaip „piratavimą“, nes daugeliu atvejų tai vyksta pasislėpus, vogčiomis, be pradinio programos autoriaus sutikimo. Manipuliuojama tik galia, nors keičiant įpurškiamo kuro dozę neišvengiamai pakinta ir išmetamųjų dujų sudėtis. Kyla klausimas, ar toks automobilis ir toliau atitinka tam tikros gamtosauginės klasės (Euro3,4,5 (...)) reikalavimus po tokio perprogramavimo? O nuo to priklauso kelių mokesčiai. Šia situacija jau turėtų susidomėti ir Kelių transporto inspekcija bei techninę apžiūrą atliekančios organizacijos.


Kadangi dažnai greta viena kitos esančių galios klasių varikliai techniškai skiriasi tik programa, „tiuninguojant“ per vieną galios klasę apčiuopiamos žalos "Mercedes –Benz" gali ir nebūti padaroma. Daugiau tiuninguojant pasekmės nenuspėjamos: nuo pradegusių stūmoklių iki kartu dirbančių agregatų gedimų. Manome, kad tokių tyrimų, kaip ilgaamžiškumas po „tiuningo“ nėra atlikę ir patys tiuningo kūrėjai. Yra tekę susidurti su tokiu „tiuningu“, po kurio pagelbėti klientui tapo nebeįmanoma: variklio blokas tapo neatpažįstamas gamintojo diagnostinės aparatūros.


Nustačius „tiuningavimo“ faktą, Daimler AG atleidžiama nuo bet kokios atsakomybės už įvykusias pasekmes, taip pat ir nuo garantinių įsipareigojimų, kurie sunkvežimiams yra ženklūs bei svarbūs - 3 metai arba 450 000 km., o stūmoklinės grupės žalos atveju dalinė garantija siekia 780000km.


Kęstutis Bacevičius UAB „Scania Lietuva“ prekybos direktorius


Variklio programos sudarymas yra ilgų tyrimų ir bandymų rezultatas. „Scania“ programa yra parinkta taip, kad būtų pasiektas optimaliausias variklio galingumo, sukimo momento dinamiškumo ir kuro sunaudojimo santykis užtikrinantis atitikimą aplinkosauginiams ir saugumo sertifikatams bei užtikrinti variklio ilgaamžiškumą ir bet koks programos keitimas išbalansuoja variklio parametrus ir labai padidina gedimų garantiją.


Bet koks variklio parametrų keitimas yra fiksuojamas sunkvežimio kompiuterio. Pakeitus programos parametrus yra nutraukiama garantija ir naikinamas sunkvežimiui išduotas E3,E4,E5 sertifikatas.


Tokių įmonių teigimas, kad naujų vilkikų modelių paleidžiamų į rinką sandara yra praktiškai ta pati, kaip ir ankstesnio modelio, o skiriasi tiktai variklio programa, yra arba skirtas specialiai klaidinti pirkėjus arba absoliutus neišmanymas. Sunkvežimio modelis ir variklis yra du skirtingi dalykai. Bet koks modelis gali būti komplektuojamas didele gama variklių. Tie patys varikliai gali būti montuojami į senesnį arba naujesnį modelį ir variklio parametrai yra tie patys. Nė vienas gamintojas nereklamuoja kad jo modelis yra naujas, nes kitas variklis.


Laurynas Bričkus UAB „Volvo Lietuva” rinkodaros vadovas


„Volvo“ nuolat investuoja į tyrimus ir naujas technologijas, kad į rinką pateiktų variklius, kurie yra optimizuoti degalų ekonomijai, emisijos lygio išlaikymui ir kuo ilgesniam visų jėgos agregatų bei kitų mazgų eksploatavimo laikui. „Volvo Trucks“ nerekomenduoja variklio valdymo programos pakeitimų, kuriuos atlieka trečiosios šalys.


Jei vežėjas visgi nusprendžia atlikti programinės įrangos pakeitimus, patariame prieš tai įvertinti visus aspektus ir galimas pasekmes, nes toks modifikavimas gali atnešti nemažai nuostolių ir prastovų. Trečiųjų šalių intervencija į originalią programinę įrangą ar kitų parametrų keitimas gali sąlygoti ne tik variklio, bet ir kitų mazgų, pavyzdžiui, sukimo momento padidinimas –pavarų dėžės, emisijos pokytis – AdBlue sistemos ir pan. gedimus. Neužtenka pakeisti vien programinę įrangą bei tam tikrus parametrus – senam varikliui. Priklausomai nuo naujos galios parametrų, reikalingas kitas ventiliatorius, aušinimo pompa, turbina, purkštukai ar sankaba. Nepakeitus šių dalių ir ilgą laiką eksploatuojant sunkvežimį maksimaliu režimu, šios dalys nusidėvi daug anksčiau nei su originalia, gamintojo nustatyta variklio galia.  Kitas svarbus aspektas – faktiniai sunkvežimio galios ir emisijos parametrai neatitiks sertifikuotų verčių.


Be to, atvykus į autorizuotą servisą su modifikuota variklio valdymo programa gali būti neįmanoma diagnozuoti gedimo, o vykdant planinį originalios programinės įrangos atnaujinimą variklio valdymo blokas gali būti nepataisomai sugadintas.  

24 mėn. „Volvo“ jėgos agregatų garantija galioja tik tuo atveju, jei naudojama originali programinė įranga.

Mūsų gamintojas siūlo įvairių sprendimų, padedančių mažinti degalų sąnaudas ir optimaliai panaudoti visas tiek naujų, tiek naudotų sunkvežimių galimybes: efektyvaus vairavimo mokymus, transporto sistemą „Dynafleet“, profilaktinę techninę priežiūrą ir pan.


Vilikikų variklių programavimas – kokia TA specialistų nuomonė?


„Plika akimi“ programinius pakeitimus nėra taip lengva pastebėti, todėl dažnai jų nepamato net įgudę techninės apžiūros (TA) meistrai. UAB „Transporto studijos“ direktoriaus pavaduotojo Ramūnas Vėlavičius atskleidė, variklio galia, tai yra registruojamas duomuo, todėl jam pasikeitus, pirmiausiai, atliekama transporto priemonės techninė ekspertizė. Jei išvados yra teigiamos, vykstama į „Regitrą“, kurioje perregistruojami pasikeitę transporto priemonės duomenys. Vis tik dažniausiai programiniai variklio galios pakeitimai TA metu lieka nepastebėti, tačiau, „Jei programiniai pakeitimai turi įtakos dūmingumui, variklio laisvo įsibėgėjimo metu, tada jau fiksuojamas trūkumas dėl padidintos taršos,“ – pasakojo R. Vėlavičius.


„Vilkikai dalyvauja tarptautiniame eisme, todėl jiems reikalingi atitinkamo teršalų išmetimo lygį patvirtinantys sertifikatai kaip Euro-3, Euro - 4 ir kiti, o pasikeitus variklio galiai, toks vilkiko sertifikatas greičiausiai netektų galios ir būtų reikalinga atklikti laboratorinius bandymus,“ – dėstė R. Vėlavičius, kurio nuomone, programinis vilkiko variklio modifikavimas nėra racionalus ir ekonomiškai pagrįstas sprendimas.


Susipažinę su vilkikų programavimo specialisto pozicija ir išklausę vilkikų gamintojų, TA specialisto rekomendacijas, spręskite patys, ar Jūsų transportui tikrai reikalingas „chip tiuningas.“


CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt