Ekspeditorių paslaugos. Ar verta jomis naudotis?

2012 04 30


Lietuvoje ekspeditorių paslaugos vis labiau populiarėja, tačiau ne visi vežėjai „aklai“ naudojasi ekspeditorių paslaugomis ir įžvelgia jų paslaugų naudą. Net gi, priešingai, kai kurie vežėjai mano, kad ekspeditoriai atima jų „duoną“.

Svarstydami galimybes naudotis ekspeditorių paslaugomis, pirmiausiai, turite įvertinti savo sąnaudas ir gaunamą naudą.

Eksportuojant, importuojant prekes, ekspeditoriaus paslaugos gali būti labai naudingos, kadangi jis veikia operatyviai, turi išsamios informacijos apie šalis, į kurias eksportuojate, ir taisykles, kurių būtina laikytis. Jei dvejojate, ar verta naudotis ekspeditoriaus paslaugomis, vertėtų atsižvelgti į šiuos veiksnius:
transporto poreikių mastas arba sudėtingumas – kuo sudėtingesni Jūsų reikalavimai, tuo didesnė tikimybė, kad specialisto paslaugos bus naudingos;
ar turite patirties ir kompetencijos patys organizuoti transportą – nepamirškite, kad teks spręsti ir techninius klausimus, pavyzdžiui, muitinės formalumų;
ar turėsite laiko patys rūpintis procesu;
kaina – ekspeditoriai galbūt pasiūlys mažesnes krovinių vežimo kainas nei Jums pavyktų susitarti su vežėjais, tačiau turite išsiaiškinti, kuriuos mokesčius ir priemokas turėsite sumokėti patys ir kokias tiksliai paslaugas gausite;
patogumas dirbti su ekspeditoriumi, kuris teikia daugumą arba visas su prekyba susijusias paslaugas, kadangi nereikia dirbti su keliais skirtingais paslaugų teikėjais.

Neretai vežėjai pralaimi konkurencinę kovą prieš ekspeditorius. UAB „Aerosol Baltija“ pirkimų ir logistikos vadovė Veslava Stefanovič prioritetus teikia ekspeditorių, o ne vežėjų paslaugoms, nes taip patogiau: „Jie patys suranda automobilius kroviniams vežti, nes bendradarbiaudami ne su vienu vežėju, gali užtikrinti didesnę automobilių pasiūlą,platesnę krovinių gabenimo geografiją, lanksčias atsiskaitymo galimybes.“  Kiti svarbūs faktoriai – ekspeditorių patikimumas ir operatyvumas – kliento atžvilgiu didelis privalumas. „Išbandėme skirtingas ekspedijavimo įmones ir, jei nors kartą paveda – pažadėję laiku nepristato krovinio, pažadėjęs pasiimti/ atvežti krovinį, nepaima visai, pasiūlo mažesnę kainą, kurią vėliau padidina – darbas su jais baigiasi“ – kategoriškai dėstė V. Stefanovič.

Kaip išsirinkti gerą ekspeditorių?

Jei vis tik nusprendžiate, kad ekspeditorių paslaugos Jums reikalingos, iškyla kita dilema, kaip pasirinkti patikimą ekspeditorių. Kadangi ekspeditorių veikla nesertifikuojama, neatestuojama, nelicencijuojama, preliminariais duomenimis žinoma, kad Lietuvoje ekspedijavimo paslaugas teikia apie 1300 įmonių. Ekspeditorių asociacijos prezidentas Tautginas Sankauskas atskleidė, kad ekspeditorių užsakovams svarbiausia ekonominis saugumas, kurio licencijavimas neužtikrintų ir patikino, kad asociacija planuoja šį saugumą užtikrinti tikrindama įmonių darbuotojų kvalifikaciją, finansinį pajėgumą, kitus faktorius.

Rinkdamiesi ekspeditorių, užduokite jam šiuos klausimus:

Ar tai žinoma bendrovė (ar turi  akreditaciją, ar priklauso nacionalinei/ tarptautinei ekspeditorių asociacijai?)
Ar turi Jums reikiamų gabenti krovinių transportavimo patirties?
Ar turi krovinių vežimo Europos Sąjungoje ir už jos ribų patirties?
Ar gali suderinti kelias transporto rūšis, jeigu to prisireikia?

Ekspeditorių asociacijos „Lineka“ prezidentas Tautginas Sankauskas paklaustas, ką patartų įmonėms renkančioms ekspeditorius, sakė: „Reikia atidžiai rinktis, kad ekspeditorius būtų  ne vienadienis, domėtis jo patirtimi, kur dirba, kaip dirba, ar priklauso asocijuotoms struktūroms, ar turi ekspeditoriaus atsakomybės draudimą. Daug tų faktorių yra į kuriuos svarbu atsižvelgti...“

Ekspeditoriaus atsakomybė užsakovo atžvilgiu

Rinkoje nemažai ekspedijavimo įmonių, kurios nelaimės (bankroto) atveju, atsako tik savo biuro patalpomis ir keletu kompiuterių. Kyla klausimas, kaip būtų galiama sustiprinti ekspeditorių atsakomybę užsakovų atžvilgiu. Profesionalios ekspedijavimo kompanijos „Lautoma“ vadovas Tomas Jurkšaitis sakė: „Užsakovo niekas negali apsaugoti nuo rizikos, jeigu jis pats savęs nesugeba apsisaugoti. Jis turi žinoti su kuo pradeda dirbti, koks ekspeditoriaus statusas rinkoje, mokumo struktūra, o žemiausia pervežimo kaina negali būti vienintelis kriterijus, į kurį yra atsižvelgiama.”  Vis tik Lietuvoje kaina yra prioritetinis faktorius, bet už žemiausią kainą geriausios kokybės tikėtis taip pat neverta.

Šaltinis CargoNews - informacinis-analitinis transporto portalas
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt