„Linava“: trišalių leidimų problema Rusijoje – grėsmė nacionaliniam transporto verslui

2012 04 20


Rusijai pradėjus taikyti sugriežtintą mūsų šalies ir kitų Europos valstybių vežėjų patikrą, iškilo rimta grėsmė nacionaliniam tarptautinių gabenimų verslui, tvirtinama "Linavos" pranešime. Teigiama, kad šia kryptimi važiuoja daugiau kaip 600 asociacijai „Linava“ priklausančių transporto bendrovių ir apie 13 tūkst. vilkikų, kurie netrukus gali nebeįvažiuoti į Rusiją.

Šiuo metu tikrinama ar kroviniai, kurie vežami per Baltarusiją į Rusiją yra gabenami turint dvišalius arba trišalius leidimus. Esminis kriterijus vertinant kokio leidimo reikia šiam gabenimui yra krovinio kilmės šalis. Jei ji nesutampa su vežėjo šalimi, traktuojama, kad tokiam vežimui būtinas trečiųjų šalių leidimas. Tokių leidimų skaičius yra labai nedidelis, tad Lietuvos vežėjams patekti į Rusiją tapo keblu.


Griežtesnis leidimų tikrinimas taps dar grėsmingesne aplinkybe šių metų gegužės pradžioje, nes tuo metu įsigalios Rusijoje priimti teisės aktų pakeitimai dėl didesnių baudų už tinkamų leidimų neturėjimą. Šios baudos įmonėms už vienkartinį pažeidimą gali siekti iki 50 tūkst. litų. Vežėjams tokio dydžio baudos taps rimtu barjeru patekti į Rusijos rinką.


Skirtingai traktuoja leidimų naudojimą


Tarpvalstybinėje sutartyje su Rusija, Lietuva yra įtvirtinusi formuluotę, kuri apibrėžia vežimus tarp trečiųjų šalių.


Lietuvos ekspertų nuomone, tiek šis susitarimas, tiek ir kiti teisės aktai niekaip nesieja krovinio kilmės šalies su konkrečiu vežimu. Krovinys į Lietuvos terminalą iš svečios šalies gali būti atgabentas jūra ar geležinkeliu, galiausiai ir kitos įmonės sunkvežimiu. Tačiau jis gabenamas iš mūsų šalies terminalo sunkvežimiu į Rusiją, tad vykdomas dvišalis vežimas, kuriam iki šiol pakakdavo dvišalio leidimo.


Rusijos ir Baltarusijos transporto inspekcijų pareigūnai pateikia savo išaiškinimą – esą dvišaliai leidimai taikomi tik lietuviškoms prekėms gabenti – kai jų kilmės šalis yra Lietuva.


Kitos kilmės prekėms esą reikalingi trišaliai leidimai. Iki šiol Rusija tokių sankcijų netaikė ir įvairios kilmės prekės buvo gabenamos su dvišaliais leidimais. Svarbiausias kriterijus buvo jų pakrovimo vieta, o ne kilmės šalis.


Pasak Algimanto Kondrusevičiaus, asociacijos „Linava“ prezidento, keisčiausia, kad trišalio leidimo reikalaujama net tada, jei prekė pagaminta Australijoje, Kinijoje ar JAV. „Tokių prekių sausuma ar vienu vilkiku atgabenti neįmanoma, jos turi būti sandėliuojamos uostuose, terminaluose, perkraunamos“, – stebisi jis.


Ateitį nulems derybos


Vakar dėl sudėtingos situacijos asociacijos „Linava“ vadovai tarėsi su susisiekimo viceministru Arūnu Štaru ir šį klausimą kuruojančiai ministerijos atstovais. Sutarta, jog kitos savaitės pradžioje susisiekimo viceministro A. Štaro vadovaujama tarpžinybinė komisija vyks į Maskvą susitikti su Rusijos transporto ministerijos atstovais aptarti mūsų vežėjams nepalankios padėties ir ieškoti abiems šalims priimtinų sprendimų.


Šiandien vyko intensyvios asociacijos „Linava“ vadovų konsultacijos ir derybinių pozicijų dėl Rusijos ir Baltarusijos sugriežtintos kontrolės derinimas su Užsienio reikalų viceministru Egidijumi Meilūnu bei atsakingais ministerijos pareigūnais. Sutarta išdėstyti tarptautiniuose susitarimuose įtvirtintas aiškias nuostatas dėl vežimų vykdymo tarp šalių ir pareikalauti jų laikymosi.

Pagrindiniu kriterijumi nustatant vežimo rūšį išlieka krovinio pakrovimo vieta, o ne jo kilmė.

Ketvirtadienio popietę susiklosčiusią nelengvą padėtį asociacijos „Linava“ prezidentas aptarė specialioje telekonferencijoje su Tarptautinės vežėjų sąjungos IRU generaliniu sekretoriumi Martin Marmy, kuris Rusijos veiksmus pavadino „interpretacijomis trečiųjų šalių leidimų klausimu“. Jis pažadėjo visokeriopą paramą derybose su Rusija dėl pastarosios veiksmų leidimų rūšies traktavime.


Rytoj, aptarti iškilusių problemų Rusijoje susitiks asociacijos „Linava“ vadovai, Lietuvos valstybinės kelių transporto inspekcijos vadovas ir Baltarusijos valstybinės kelių transporto inspekcijos vadovybe.


Šaltinis CargoNEWS, www.cargonews.lt
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt