Analitikai: naftos kainos nemažės

2012 04 14


Artimiausiu metu naftos kainos nemažės ir gali augti toliau, prognozuoja Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir „Danske“ banko analitikai.

Jie vardija, kad nafta galėtų pigti mažėjant įtampai Arabų pusiasalyje arba prastėjant globalios ekonomikos atsigavimui – tačiau artimiausiu metu nematyti ženklų, jog vienas ar kitas procesas vyktų.


„Mūsų analitikai sako, kad dabartinė padėtis rinkoje rodo, jog dabar yra daugiau galimybių naftos kainai augti dėl geopolitinių rizikų ir konfliktų, sumažėjusios pasiūlos, ir didėjančios paklausos iš sparčiai augančios Azijos“, – dėsto „Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.


„Šiuo metu tikimybė, kad naftos kaina mažės yra pakankamai maža, nes esminis veiksnys, kuris lemia naftos brangimą ir rekordiškai aukštą kainą, yra pasiūla. Sutriko gamyba Arabų pusiasalyje – Libijoje, Sirijoje, Jemene, Sudane ir daugybėje kitų valstybių – o Iranas grasina užblokuoti naftos tiekimą per Ormūzo sąsiaurį.


Realiausia perspektyva yra ta, kad šiais metais naftos kaina bus gana aukšta, vieninteliai veiksniai, kurie galėtų ją reikšmingai sumažinti yra priešpriešų Arabų pusiasalyje sumažėjimas ir prastesnės pasaulio ekonomikos perspektyvos, t. y. didesnis sulėtėjimas Kinijoje ir gilesnė recesija Europos Sąjungoje, nors šiuo metu mes to neprognozuojame“, – antrina Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.


Tačiau analitikai sutinka, jog jeigu optimistinis globalios raidos scenarijus nepasitvirtintų, naftos paklausa mažės, o tai gali lemti ir naftos kainų mažėjimą.


„Antra vertus, tos pačios aukštos naftos kainos yra rizikos veiksnys ir jeigu jos pasiektų kritinę ribą, tai neigiamai paveiktų tiek JAV, tiek Europos augimo tendencijas ir atitinkamai lemtų naftos kainų mažėjimą“, – aiškina V. Klyvienė.


Šiais metais populiariausios 95 markės benzino litro kaina Lietuvoje perkopė rekordinę 5 litų ribą, augusios naftos kainos taip pat lėmė prekių ir paslaugų kainų augimą.


CARGONEWS
 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt