Seimui ratifikuoti pateikta Lietuvos aviacijos verslo sąlygas gerinanti Keiptauno konvencija

2024 05 07


Susisiekimo ministerijos iniciatyva Seimui pateikta ratifikuoti Keiptauno konvencija, sudaranti prielaidas palengvinti Lietuvos aviacijos verslo sąlygas bendradarbiaujant su orlaivių valdymo ir lizingo bendrovėmis.

„Prisijungti prie Keiptauno konvencijos ypač svarbu siekiant padidinti mūsų aviacijos sektoriaus įmonių konkurencingumą pasaulinėje rinkoje, sudaryti platesnes galimybes vykdyti su orlaivių pirkimu, pardavimu, nuoma ir įkeitimu susijusią veiklą. Be to, tai – nuoseklus ir kryptingas žingsnis įgyvendinant kartu su visa aviacijos bendruomene užsibrėžtą tikslą auginti aviacijos sektorių nuo dabar generuojamų 3 proc. BVP iki 5 proc., toliau mažinant kliūtis jo plėtrai",   – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Lietuvos aviacijos verslo įmonės jau daugiau kaip dešimtmetį ragino ratifikuoti Keiptauno konvenciją. Tai, kad Lietuva nebuvo ratifikavusi šios konvencijos, iš esmės sudarė kliūtis Lietuvoje veikiančioms aviakompanijoms sudaryti palankesnius orlaivių nuomos ir lizingo sandorius, todėl tokie sandoriai dažnai buvo registruojami užsienio šalyse.

Ratifikavus Keiptauno konvenciją, orlaivių įtraukimas į Lietuvos orlaivių registrą bus saugesnis ir patrauklesnis jų įsigijimą finansuojančioms ir valdančioms bendrovėms. Tikimasi, kad šalies aviacijos verslas galės palankesnėmis sąlygomis plėsti savo veiklą,  o įmonės – geresnėmis sąlygomis pirkti, parduoti, įkeisti ar nuomoti orlaivius, taip pat verslas lengviau pritrauks investicijas, mažės sandorių kaštai.

Be to, šia konvencija sukuriamos tarptautinės garantijos, suteikiančios galimybę kreditoriams iš įpareigojimų nevykdančių aviakompanijų susigrąžinti orlaivius ir kitais būdais apginti savo teises, prisijungti prie tarptautinio elektroninio garantijų registro.

Keiptauno konvencijos ratifikavimas – nuoseklus Lietuvos Vyriausybės žingsnis toliau gerinant sąlygas Lietuvos aviacijos įmonių veiklos plėtrai.  Be to, neseniai JAV atvėrė rinką Lietuvos oro bendrovėms: mūsų šalies oro vežėjai dabar jau ir Lietuvoje registruotais lėktuvais, o ne vien registruotais kitose šalyse, gali vykdyti komercinius skrydžius JAV teritorijoje.

Šaltinis, sumin.lt

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt