Čilės jūros gėrybės: kokybė ir sauga

2023 10 08


GettyImages 1032077752

Čilei būdinga plati 6 435 km pakrantė, švarūs vandenys ir didelė puikios maistinės vertės jūros išteklių įvairovė. Šaltuose Ramiojo vandenyno pietų vandenyse gausu akvakultūros, pramoninės žvejybos ir žvejybos amato puoselėjimo išteklių.

Pagrindiniai tarptautiniams vartotojams skirti produktai yra skumbrės, įvairių rūšių jūros lydekos, milžiniški kalmarai, karališkieji krabai, kardžuvės ir Ramiojo vandenyno plekšnės; taip pat giliavandenės žvejybos metu išgaunami produktai, pavyzdžiui, menkės ir auksiniai karališkieji unguriai, bei kiti produktai, tokie kaip jūrų ežiai, krabai, moliuskai ir Čilės abalonės (locos). Be to, Čilė siūlo omega-3 koncentratus ir iš dumblių išgautus cheminius produktus, pavyzdžiui, maisto pramonėje naudojamą agarą.

GettyImages 1174138460

Per pastaruosius 30 metų akvakultūra labai išaugo, o jos gamyba ir pozicija tarptautiniu mastu – sustiprėjo. Svarbiausia produkcija yra lašišos ir upėtakiai. Taip pat svarbią vietą užima ir moliuskai, iš kurių išsiskiria midijos, šukutės ir abalonės.

Čilės pramonei būdingi griežti reglamentiniai įsipareigojimai, tvarumas, kvotos ir laikini draudimai, atsekamumas nuo kilmės iki paskirties vietos, sertifikuota pramonė ir nuolatiniai moksliniai tyrimai, taip pat aukščiausi sanitariniai standartai visame pasaulyje.

Pramoninėje žvejyboje daugiausia dėmesio skiriama tvarumui - 12 žvejybos sektorių sertifikuoti pagal griežtus Jūrų valdymo tarybos (Marine Stewardship Council – MSC) ir Marin Trust standartus. Ji taip pat rengia švarios gamybos susitarimus energijos vartojimo efektyvumo ir atliekų srityse, ypač plastiko, mažinimo, nebenaudojamų žvejybos tinklų perdirbimo programą, paplūdimių ir jūros dugno valymo, laikosi žvejybos draudimo sezonų ir net papildomo savanoriško žvejybos draudimo, kai dėl jos pačios stebėsenos nustatoma tokia būtinybė, remia ir skatina mokslo plėtrą ir neteisėtos žvejybos panaikinimą.

GettyImages 835931094

Čilės siuntos į pasaulį

2022 m. Čilės žuvininkystės ir akvakultūros produktų eksportas siekė 8 826 mln. dolerių, t. y. 24,7 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Pagrindiniai produktai buvo lašišos ir upėtakiai, žuvų miltai, skumbrės, midijos, žuvų taukai ir dumbliai. Pagrindinė paskirties rinka buvo Šiaurės Amerika, kurioje pirmavo Jungtinės Amerikos Valstijos, po jų sekė Azija, kurioje pagrindinė šalis gavėja buvo Japonija, ir Pietų Amerika, kurioje pagrindinė šalis gavėja buvo Brazilija.

Kalbant apie Europą, 2022 m. eksportas siekė 1 079 mln. dolerių, t. y. 12,5 proc. daugiau nei 2021 m. Lenkija išsiskiria kaip devintoji paskirties šalis, į kurią buvo eksportuota prekių už 33 mln. Dolerių

Šiandien Čilė yra pirmaujanti pasaulyje šaldytos lašišų ir upėtakių filė, taip pat atlantinių skumbrių ir midijų eksportuotoja.

Lašišos:

Lašišų auginimo pramonė išvystyta pietinėje šalies dalyje ir šiandien yra viena iš pagrindinių Čilės eksporto veiklų.

Midijos:

Midijos auginamos Čilės Patagonijoje – kvapą gniaužiančio grožio gamtos teritorijoje, kur vanduo yra švarus ir kokybiškas, o jūros flora ir fauna turtinga. Būtent čia, Čilojės salyne, plėtojama midijų pramonė. Šiandien čia yra daugiau kaip 850 gamybos centrų, kurių vandenyse gausu fitoplanktono ir dumblių, suteikiančių joms unikalų skonį.

Jackmackerel

Ši atvirų vandenų žuvis, pagrindinis pramoninės žvejybos produktas, yra vienas iš labiausiai eksportuojamų Čilės jūros produktų, gausiai paplitusi pietų Ramiojo vandenyno vandenyse. 2021 m. Šiam produktui suteiktas Jūrų valdymo tarybos (angl. Marine Stewardship Council, MSC) mėlynasis patvirtinimo ženklas už tvarumą ir atsakomybę aplinkai.

Pietinės jūrų lydekos

Pietinės jūrų lydekos atplaukia iš šaltų pietinių Ramiojo vandenyno srovių Čilėje. Kalbant apie tvarumą, Čilės pramoninė pietinių jūrų lydekų žvejyba sertifikuota pagal griežtą Jūrų valdymo tarybos (MSC) standartą. 2021 m. eksportas siekė 40 milijonų JAV dolerių, o pagrindinė paskirties rinka buvo Ispanija.

Šukutės

Jos gamyba sutelkta šalies šiaurėje esančiame Kokimbo regione. Šioje pramonės šakoje siekiama tiekti kokybišką produktą, užtikrinantį saugą ir atsekamumą, taikant gerąją gamybos proceso praktiką.

Apie ProChile

ProChile yra Užsienio reikalų ministerijos institucija, skatinanti Čilės prekių ir paslaugų tiekimą pasaulyje. Per daugiau nei 50 biurų tinklą visame pasaulyje ir 16 biurų įvairiuose Čilės regionuose specialistų komandos dirba siekdamos stiprinti šalies pozicijas tarptautinėse rinkose.

Vidurio Europoje ProChile turi biurą Varšuvoje, kuris teikia informaciją importuotojams ir atranda naujas galimybes.

Biuras Lenkijoje:
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Translated with DeepL

Šaltinis, ProChile

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt