Klaipėdos uoste – Centrinės Azijos valstybių delegacija

2023 06 14


Per pusšimtis privataus ir valstybinio sektoriaus atstovų iš penkių Centrinės Azijos valstybių – Kazachstano, Uzbekistano, Tadžikistano, Kirgizijos ir Turkmėnistano – šiandien atvyko į Klaipėdą iš arčiau susipažinti su vieninteliu Lietuvos jūrų uostu. Svečiams pristatyti Klaipėdos uosto metiniai rezultatai, vykdomos veiklos ir teikiamos paslaugos. Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas svečius supažindino su uosto vystymo kryptimis, vykdomais projektais.

2022 m. į Centrinę Aziją (Kazachstaną, Uzbekistaną, Kirgiziją, Tadžikistaną, Turkmėnistaną) gabenta beveik 234 tūkst. tonų krovinių, kas yra 42 proc. daugiau nei 2021 metais. Daugiausia krauta netauriųjų metalų ir jų gaminių, mineralinių produktų, chemijos pramonės, gyvūninės kilmės produkcijos, maisto produktų, gėrimų, tabako.

Geležinkelių transportu pernai gabenti 83 procentai Centrinės Azijos valstybių krovinių, likę 17 procentų – kelių transportu.

Palyginus pirmą 2023 m. ketvirtį su tuo pačiu laikotarpiu pernai, Centrinės Azijos valstybių krova per Klaipėdos uostą augo. 2022 m. sausio–kovo mėnesiais krauta 18,3 tūkst. t, o šiemet per tą patį laikotarpį 69,68 tūkst. t (51,38 tūkst. tonų daugiau). Daugiausia krova augo dėl aktyvesnės Kazachstano krovos.

Siekiant plėtoti ilgalaikius tarptautinius prekybos santykius, auginti esamus prekių importo, eksporto ir tranzito srautus, vystyti tarptautinį krovinių vežimą keliais ir daugiarūšį transportą Transkaspijos tarptautiniu transporto keliu, keistis informacija ir gerąja patirtimi, birželio 16 d. Vilniuje vyksiančio forumo metu planuojama pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą. Jį pasirašys 10 Lietuvos ir Centrinės Azijos įstaigų ir organizacijų.

Maždaug 40-ies Centrinės Azijos valstybių įmonių ir organizacijų atstovų verslo misijos vizitą į Lietuvą organizuoja Kazachstano transportininkų sąjunga „KAZLOGISTICS“ ir tarptautinė organizacija TRACECA, bendradarbiaudamos su Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), Lietuvos nacionaline vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ ir UAB „Centrinės Azijos projektai“ bei Jungtinių Valstijų tarptautinės plėtros agentūra (USAID).

Šaltinis, KVJUD

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt