Žaliųjų idėjų festivalis: nuo Klaipėdos uoste dirbančio bepiločio drono iki uostamiesčio moksleivių žaliųjų iniciatyvų

2023 06 05


image00006

Žaliųjų idėjų festivalis: nuo Klaipėdos uoste dirbančio bepiločio drono iki uostamiesčio moksleivių žaliųjų iniciatyvų

„Šiemet renginys orientuotas į moksleivius, tad nusprendėme, kad ne tik su partneriais tvarius Klaipėdos uosto projektus pristatysime, tačiau ir būrį Klaipėdos moksleivių į renginį nuvešime, kad jie ir susipažintų su žaliosiomis iniciatyvomis, ir kartu savo kuriamus aplinkai draugiškus projektus pristatytų. Labai svarbu, kad renginiai, skirti jaunajai kartai, būtų prieinami ir kitų miestų gyventojams“, – sako Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Algis Latakas.

Žaliųjų idėjų festivalyje Klaipėdos uostas šiemet dalyvauja su bepiločio drono misiją Klaipėdos uoste vykdančiais partneriais. Jau daugiau nei mėnesį Klaipėdos uosto akvatoriją ir laivų judėjimą stebintis bepilotis dronas taip pat atlieka sieros kiekio laivų išmetamosiose dujose matavimus, vandens taršos atvejų fiksavimą.

Iš viso dronas virš Klaipėdos uosto, Kuršių marių ir Baltijos jūros skraidys tris mėnesius. Jis padeda užtikrinti aplinkos apsaugos įstatymų vykdymą, atlieka laivų išmetamųjų dujų matavimus, taip pat galimų vandens taršos atvejų naftos produktais bei atliekomis stebėseną, atlieka saugios laivybos vertinimą. Bepilotis orlaivis taip pat padėtų vykdyti nelaimių stebėjimą įvykus ekstremalioms situacijoms Baltijos jūroje ar Kuršių mariose.

Drono misiją Klaipėdos uoste suteikia Europos jūrų saugos agentūra (EMSA), o ją vykdo operatorius ALTUS S.A. Pačiai misijai vadovauja nacionalinės institucijos, įskaitant Aplinkos apsaugos departamentą prie Aplinkos ministerijos, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją, Žuvininkystės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrą ir Lietuvos jūrų muziejų.

Žaliųjų idėjų festivalyje šiemet savo aplinkai draugiškus projektus pristato ir uostamiesčio mokyklų moksleiviai. Klaipėdos Baltijos gimnazijos atstovai renginio dalyviams demonstruoja pačių kurtą vėjo jėgainę, kuri pagaminta iš antrinių žaliavų. Tarp pristatomų projektų – išmanus žaliasis šiltnamis. Jame naudojamas vanduo išvalomas biologiniu būdu ir vėl pakartotinai panaudojamas. Šiltnamio konstrukcijos pagamintos naudojant antrines žaliavas pagal žiedinės ekonomikos principus. Renginyje demonstruojamas „Goldbergo mažina: energijos virsmas“ pavadintas projektas demonstruoja kaip vyksta energijos transformacija iš skirtingų šaltinių. Goldbergo mašina pagaminta naudojant antrines žaliavas, naudotus įrenginius, žaislus. Žaliųjų idėjų festivalyje tvarios mados kolekciją pristato Klaipėdos technologijų mokymo centro moksleiviai, kurie taip pat surengė dirbtuves. Į Prezidentūros organizuojamą renginį iš Klaipėdos atvyko ir Uosto direkcijos organizuoto forumo Žemės dienai paminėti, pranešėjai.

Žaliųjų idėjų festivalio tikslas – supažindinti visuomenę ir ypač jaunimą su aplinkosaugos inovacijomis, žaliosiomis iniciatyvomis ir projektais bei paskatinti kiekvieną prisidėti prie tvaresnės Lietuvos kūrimo. Festivalio iniciatorius – Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Šaltimis, KVJUD

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt