Uosto direkcijai – ES finansavimas vandenilio gamybos plėtros Klaipėdos uoste projektui

2023 05 30


Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, ketinančiai uoste vystyti žaliojo vandenilio gamybos projektą, skirta 4,8 mln. eurų siekianti Europos Sąjungos parama. Už šią sumą planuojama įsidiegti elektrolizerį su reikiama įranga, skirtą vandenilio gamybai.

Šiuo metu taip pat yra vykdomos poveikio aplinkai vertinimo procedūros dėl žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos ir jo papildymo punktų plėtros Klaipėdos uoste. Poveikio aplinkai vertinimo metu bus analizuojamos dvi vietos Klaipėdos uoste, kuriose būtų galima vystyti žaliojo vandenilio gamybą. Taip pat bus vertinama galima kvapų sklaida, triukšmo ir cheminės taršos tikimybė bei poveikis visuomenei.

Klaipėdos uoste vandenilis bus gaminamas naudojant polimerinių elektrolitų membranos (PEM) elektrolizerį, t. y., leidžiant elektros srovę tarp katodo ir anodo vanduo suskaidomas į vandenilį ir deguonį ir per PEM membraną išskiriamas vandenilis. Planuojamo uoste įrengti elektrolizerio galingumas sieks iki 2 MW. Skaičiuojama, kad nuo 2025 m. vidurio numatomam viešajam sausumos ir vandens transportui kasmet prireiks pagaminti iki 70 tonų vandenilio.Pagamintas vandenilis, planuojama, bus išpilstomas į autotransporto priemones ir vandeniliu varomus laivus. 

Vandenilį kaip alternatyvius ir aplinkai draugiškus degalus planuojama naudoti ne tik Klaipėdos uosto, bet ir verslo bei visuomenės reikmėms. Klaipėdos uoste dalį pagaminto žaliojo vandenilio, planuojama, viešajam transportui naudos UAB „Klaipėdos autobusų parkas“. Vandeniliu pildyti planuojama  ir į uostą atplaukiančius prekybinius laivus, kasmet alternatyviais degalais varomų laivų skaičius auga. Vandenilis taip pat bus naudojamas Uosto direkcijos laivyne: numatyta įsigyti atliekų surinkimo laivą, varomą žaliaisiais degalais. 

Projektas finansuojamas 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų ir Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis.Paramą Uosto direkcijai patvirtino LR energetikos ministerija. 

Visa projekto vertė sudaro7 mln. eurų su PVM, o jo įgyvendinimo pradžia numatyta 2024 m. pavasarį.

Šaltinis, KVJUD

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt