27 šalių transporto ministrai ir atstovai priėmė bendrą pareiškimą dėl Ukrainos atstatymo

2023 03 30


Susisiekimo ministras Marius Skuodis, dalyvaudamas Tarptautinio transporto forumo (ITF) ir Lenkijos infrastruktūros ministerijos organizuojamame tarptautiniame susitikime Žešuvo mieste, kartu su Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Švedijos, Čekijos ir kitų valstybių ministrais pristatė bendrą 27 šalių pareiškimą dėl Ukrainos transporto infrastruktūros atstatymo.
    
Bendrame pareiškime išsakomas tvirtas šalių palaikymas ir parama Ukrainai, užtikrinant Europos transporto koridorių plėtrą ir „solidarumo koridorių“ veikimą. Šalys sutaria ir toliau telkti pastangas remdamos Ukrainos vystymąsi bei transporto infrastruktūros atstatymą.

„Transeuropinio transporto tinklo peržiūra ir atnaujinimas suteikia galimybę plėtoti papildomas transporto jungtis šiaurės–pietų kryptimi nuo Baltijos iki pat Juodosios ir Egėjo jūrų. Tik glaudžiai bendradarbiaudami galime padėti Ukrainai, taip pat sėkmingai plėtoti svarbiausius infrastruktūros projektus. „Rail Baltica“, „Via Baltica“, „Via Carpatia“ ne tik turės didžiulę įtaką Lietuvai, bet iš esmės pakeis susisiekimą visame regione, atvers naujų krovinių gabenimo galimybių su Ukraina“, – bendroje ministrų spaudos konferencijoje pristatydamas šį bendrą pareiškimą, akcentavo M. Skuodis.

Ministrų diskusijų ir susitikimų metu Žešuve pažymėta, kad Ukrainos infrastruktūros atstatymas pareikalaus itin glaudžiu valstybių, tarptautinių institucijų ir privataus sektoriaus dialogu pagrįstų sprendimų. Tikimasi, kad ITF parengs analizę, kurios pagrindu būtų galima pasiruošti konkretiems Ukrainos atstatymo darbams.

Lietuva, Lenkija, Jungtinė Karalystė, Jungtinės Amerikos Valstijos ir kitos valstybės taip pat paragino ITF šalis skatinti svarbiausios transporto infrastruktūros plėtrą Vidurio ir Rytų Europoje, stiprinti jų susisiekimo sistemos ir tiekimo grandinių atsparumą.

Susisiekimo ministro M. Skuodžio teigimu, tiek Lietuva, tiek Lenkija aktyviai siekia tolesnės papildomos europinės paramos karinio mobilumo projektams, bendradarbiauja su Ukraina, organizuojant alternatyvius transportavimo maršrutus. Abi šalys ketina toliau plėtoti kelių jungtį per Aradnykų–Lazdijų sienos perėjimo punktą, svarstoma galimybė papildyti Baltijos–Juodosios–Adrijos jūrų koridorių jungtimi į Ukrainą per Lucką–Dorohuską.

Be to, derinamas bendras sąrašas projektų, praplečiančių transporto koridorių iki Ukrainos, planuojama kartu kreiptis dėl finansinės paramos šiems projektams įgyvendinti iš Europos Sąjungos finansinių priemonių.

Lenkijoje ketvirtadienį Lietuva ir Ukraina taip pat pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo, sujungiant Ukrainą ir Baltijos šalių jūrų uostus ir keliais, ir europinio standarto geležinkeliu.

Šaltinis, sumin.lrv.lt

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt